Annons

42 ton farligt avfall från lokala lantbruk samlades in

Av det farliga avfallet är cirka 75 procent spillolja.
Publicerad 20 mars 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Sima/Mostphotos

Bakom återvinningskampanjen står Länsförsäkringar som nu slutrapporterar 42 ton farligt avfall insamlat under 2020 från lantbruksföretagare i länet.

Av avfallet var 75 procent spillolja, 31 ton. Näst vanligast farligt avfall var batterier.

Annons

– Olja som av någon anledning råkar hamna i naturen har en stor påverkan på miljön och kräver ofta stora saneringsinsatser. Arbetet slutar inte i och med att oljan samlas in utan den återvinns igen, säger Torbjörn Karlsson, försäljningschef lantbruk på Länsförsäkringar Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Spilloljan skickas till en depå där vattenhalt och olika värden kontrolleras innan den transporteras till Tyskland för återvinning. Där renas oljan och blir till bland annat ny smörj- och valsolja.

Återvinningskampanjen har hållit på sedan 2011 och har resulterat i närmare 500 ton miljöfarligt avfall och 2000 ton lantbruksskrot.

– Vi är jättestolta och tacksamma för att vi tillsammans med våra kunder gjort ett så viktigt jobb för vår miljö, säger Torbjörn Karlsson.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons