GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bilförarens advokat efter det mildare straffet: ”Tragisk olycka för bägge parter”

Den man som i juni 2020 körde ihjäl en mamma och hennes son dömdes i februari till två och ett halvt års fängelse av tingsrätten. Nu ändrar Göta hovrätt påföljden.
– Försvaret har tagit del av domen. Det är en tragisk olycka för bägge parter oavsett utgång, säger mannens advokat Niklas Kappel.
Publicerad 19 oktober 2022
Hovrätten menar att mannens agerande varit oaktsamt i hög grad och att han inte kan undgå ansvar för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.
Hovrätten menar att mannens agerande varit oaktsamt i hög grad och att han inte kan undgå ansvar för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.Foto: Thomas Möller

Det var en dag i juni år 2020 som 58-åringen i hög hastighet körde på en cyklande familj på en mindre 30-väg i Färjestaden. En mamma och hennes ena son dog i olyckan.

Kalmar tingsrätt dömde mannen till två och ett halvt års fängelse för bland annat grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Nu mildrar Göta hovrätt påföljden eftersom rätten inte anser att brotten ska bedömas som grova. Den nya påföljden blir villkorlig dom och 150 dagsböter på 120 kronor, totalt 18 000 kronor.

– Min klient har tagit del av hovrättens dom. Det är en tragisk olycka för bägge parter oavsett utgång, säger mannens advokat Niklas Kappel.

Deras utredning har visat att olyckan berodde på att mannen hastigt insjuknat och tillfälligt förlorat medvetandet i samband med olyckan. Mannen har vid flera tidigare tillfällen drabbats av attacker där medvetandegraden blivit nedsatt och han borde enligt hovrätten med tanke på detta ha konsulterat läkare för att säkerställa att tillståndet inte påverkade hans förutsättningar att köra bil på ett tryggt sätt.

Hovrätten menar att mannens agerande varit oaktsamt i hög grad och att han inte kan undgå ansvar för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Däremot anser de att graden av oaktsamhet ska ändras från grovt brott till brott av normalgraden.

– Vi får tänka på om försvaret nöjer sig eller om vi överklagar till Högsta Domstolen, det är för tidigt att säga än. Vi har fyra veckor på oss, säger Kappel.

”Olyckan fick oerhört tragiska konsekvenser. Men det är, som rättsläget och praxis ser ut, i första hand inte effekterna av oaktsamheten som är avgörande för brottets rubricering, utan främst graden av oaktsamhet. Eftersom det varit fråga om ett hastigt sjukdomsförlopp, och det inte är bevisat att mannen under färden var medveten om att höll på att insjukna, anser hovrätten till skillnad från tingsrätten att brotten inte ska bedömas som grova”, skriver Göta hovrätt i ett pressmeddelande.

KalmarPosten har sökt familjens målsägandebiträde.

Hedda OttestamSkicka e-post
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.