57-åring döms till fängelse efter mord i Oxhagen

Det var i februari som den 57-åriga mannen knivhögg en annan man i hjärtat. Idag föll domen vid Kalmar tingsrätt – mannen döms till 15 års fängelse.
Kalmar • Publicerad 29 oktober 2021
Arrheniusgatan i Kalmar. Arkivbild.
Arrheniusgatan i Kalmar. Arkivbild.Foto: Simon Karlsson

Vid 21-tiden den 26 februari larmades flera polispatruller till Arrheniusgatan i Oxhagen. I lägenheten påträffades en knivhuggen man, som senare dödförklarades.

Enligt åklagaren har han ”berövat NN livet genom att hugga honom i vänster sida av bröstkorgen med en kniv, vilket har medfört att kniven har penetrerat NN:s hjärta med omfattande inre blödning som följd”.

Två vittnen var i lägenheten och såg när knivhugget utdelades och fyra vittnen såg mannen lämna platsen. Efter flera förhör med vittnena greps en då 56-årig man. Han anhölls dagen efter och har suttit häktad sedan den 2 mars.

Enligt tingsrätten har mannen haft likgiltighetsuppsåt. Det betyder att gärningsmannen insåg att det fanns en beaktansvärd risk för effekten av det han gjorde, i det här fallet att den andra personen kunde dö, samt att han var likgiltig inför detta. Detta eftersom han efter att ha utdelat knivhugget snabbt lämnade lägenheten utan att ha tagit reda på hur det gått för den andra mannen.

Tingsrätten anser inte heller att mannen agerade i självförsvar, då han hade möjlighet att lämna platsen utan att behöva knivhugga den andra mannen. Trots att den andra mannen utdelade slag med tennisracket mot honom så var de inte så pass allvarliga att han behövde döda den andra mannen för att klara sig därifrån. Omständigheterna anses enligt tingsrätten inte vara tillräckligt förmildrande för att mannen ska dömas till dråp, utan han döms till mord.

En försvårande omständighet enligt tingsrätten är att brottet begicks i offrets egen lägenhet. En förmildrande omständighet är att händelseloppet var förhållandevis hastigt och att även 57-åringen utsatts för våld.

Efter omständigheterna fastställs domen till 15 års fängelse.

Mannen ska även betala skadestånd till flera personer på sammanlagt 201 190 kronor.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.