Annons

70 personer väntar på plats – så löser omsorgen trycket på vård- och omsorgsboende

Det finns runt 70 personer som väntar på beslut om plats på vård- och omsorgsboende i Kalmar kommun. Nu ska omsorgen lösa det stora trycket på vård- och omsorgsboenden.
Publicerad 23 september 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Under förra året hade Omsorgsförvaltningen en prognos om ett underskott om 28 boendeplatser i år. Lägesbilden efter första halvan av september var att det finns runt 70 personer med ej verkställda beslut om vård- och omsorgsboende. Sex personer har väntat mer än tre månader och ej erbjudits boende. Även trycket på korttidsboende är mycket stort med 96 procent beläggningsgrad.

Sedan Omsorgsförvaltningens prognos om ett underskott av boendeplatser har en rad förutsättningar ändrats. Bland annat har Södermöre tillkommit och antalet sökande till vård- och omsorgsboende har ökat snabbare än vad som var förutspått, skriver Kalmar kommun i ett pressmeddelande. Detta sammantaget med en stor ökning sökande, varav flera från andra kommuner, har gjort att prognosen överstigits markant.

Annons

För att möta det stora trycket planerar kommunen för nya lägenheter. Under hösten öppnas två nya lägenheter på Ljungbyhemmet respektive Jungmansgården, sju nya lägenheter på Björkhaga, fem lägenheter på S:t Kristoffers väg och 40 korttidsplatser på det hittills obebodda Villa Linné. Under vinters öppnar dessutom 20 nya lägenheter på S:t Kristoffers väg. Kommunen planerar även för ett nytt boende runt 2025/2026 i Lindsdal med totalt 60 lägenheter vararv hälften är nya.

– Vi har under lång tid byggt, öppnat och renoverat nya boenden. Det gör att vi i Kalmar har bland landets mest moderna boenden. Vi räknar med att med den nya uppdaterade planen kunna tillgodose det behov som finns i Kalmar när det gäller särskilt boende, även om trycket är exceptionellt stort just nu, säger Michael Ländin, ordförande i Omsorgsnämnden, i ett pressmeddelande.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons