GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

75-årig kvinna döms för misshandel och ofredande

En kvinna i 75-årsåldern, som är hemmahörande i en ort strax utanför Kalmar, har utsatt en annan kvinna för ett flertal brott under perioden 2019 till 2020.
Publicerad 12 oktober 2021
Foto: Hedda Ottestam

I augusti 2019 gick 75-åringen in till kvinnans trädgård och slog henne två gånger i huvudet med knuten näve. I september samma år delgavs 75-åringen kontaktförbud mot kvinnan. Det ska hon dock ha brutit mot sex gånger.

75-åringen har bland annat skrikit mot kvinnan om att hon har förgiftat vattnet och kallat henne häxa och kärringjävel. Hon har även tagit sönder kvinnans mobiltelefon genom att kasta den i marken och sparka iväg den.

Nu döms 75-åringen för misshandel, hemfridsbrott, ofredande, skadegörelse och sex fall av överträdelse av kontaktförbud.

75-åringen är sedan tidigare ostraffad och förekommer endast i belastningsregistret gällande fyra kontaktförbud hon meddelats mot den drabbade kvinnan. Frivården bedömer att det föreligger ett övervakningsbehov, och med anledning av en misstänkt psykisk ohälsa bedöms hon inte uppfylla de formella kraven när det gäller lämplighet för samhällstjänst.

Tingsrätten anser att gärningarnas art eller det samlade straffvärdet utgör tillräckliga skäl till att döma ut fängelse. Även 75-åringens ålder talar mot en sådan påföljd. Tingsrätten delar frivårdens bedömning om övervakningsbehov och därför blir påföljden skyddstillsyn och en särskild föreskrift om att 75-åringen ska gå en brottsförebyggande behandling.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.