Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

A-traktorförare åtalas - föräldrar ifrågasätter polisens agerande

En kille i 15-årsåldern åtalas för att ha haft en extra-passagerare i sin A-traktor, som suttit på ett trafikfarligt sätt.
Kalmar tingsrätt. Arkivbild.
Kalmar tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Agnes Aronsson

Polisen stoppade A-traktorn i Kalmar i mitten av februari.

I kupén med två säten satt tre grabbar. Extra-passageraren satt enligt polispatrullen på mittkonsolen där handbromsspaken är placerad.

”Att sitta på det sätt NN satt vid kontrollen kan vid en olycka eller kraftig inbromsning medföra att NN eftersom han sitter obältad medför skador på underkropp av framför allt växelspak, han kan också på grund av att han sitter väldigt nära förare träffas av rattens airbag vid en olycka, rattairbagen är konstruerad för att skydda en bältad förare, vilket ingen i fordonet var och inte heller behöver enligt reglemente”, skriver en polisman i sin rapport.

Någon vecka tidigare hade samma polisman kontrollerat samma A-traktor, som också då hade tre passagerare, och uppmanat föraren att inte göra om det. När det nu upprepats åtalas han för brott mot trafikförordningen.

Ynglingen nekar till brott, och har sina föräldrar på sin sida. I ett yttrande skriver de att de två passagerarna suttit på passagerarplatsen, och ingen har suttit på mittkonsolen.

Angående hur många som får åka i en A-traktor så skriver familjen att de har fått besked från en annan polis att det får vara hur många som helst så länge maxvikt inte överstigs och så länge föraren inte störs eller får sin sikt skymd, och så har inte varit fallet.

Läs mer