GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Åklagare missnöjd efter hovrättens dom: ”Resonerat helt fel”

Åklagare Kjell Janneson riktar kritik mot hovrättens beslut att mildra det straff som en 58-årig man dömdes till för dödsolyckan på Öland, där en mamma och hennes son omkom.
– Jag är väldigt missnöjd, jag tycker att man från hovrättens sida resonerat helt fel och lagt sig försiktigt, säger åklagare Kjell Janneson.
Öland • Publicerad 20 oktober 2022
”Familjen kommer inte vara nöjda med detta heller. Det måste vara fruktansvärt att han inte får något vidare straff för maken som blev kvar”, säger Janneson.
”Familjen kommer inte vara nöjda med detta heller. Det måste vara fruktansvärt att han inte får något vidare straff för maken som blev kvar”, säger Janneson.Foto: Linus Gunnarsson

Det var under onsdagen som Göta hovrätt gick ut med att mannen som dömts för att ha kört ihjäl en mamma och hennes son skulle få ett mildare straff för att brotten inte kunde anses som grova.

I stället för det över två års långa fängelsestraff för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada som Kalmar tingsrätt tidigare under året dömt ut så blev den nya påföljden i stället villkorlig dom och 150 dagsböter på 120 kronor. Vilket motsvarar 18 000 kronor.

Nu riktar åklagare Kjell Janneson kritik mot hovrättens dom:

– Jag är väldigt missnöjd, jag tycker att man från hovrättens sida resonerat helt fel och lagt sig försiktigt, säger Janneson.

Han menar också att det inte är begripligt varför hovrätten inte skulle bedöma brotten som grova.

– Det som är bra är att man kommit fram till att mannen varit oaktsam, men jag förstår inte varför det inte skulle klassas som grovt. Han har tidigare drabbats av sjukdomsfall, det kom fram tidigt under förhör och det var orsaken till att han hade slutat köra bil.

Då han inte kan överklaga domen så kommer han att ta vidare den för en intern bedömning.

– Jag kommer att ta frågan med vårt utvecklingscentrum och även till riksåklagare för en första bedömning.

– Familjen kommer inte vara nöjda med detta heller. Det måste vara fruktansvärt att han inte får något vidare straff för maken som blev kvar, avslutar Janneson.

Enligt hovrättens dom framgår det i deras utredning att olyckan berodde på att mannen hastigt insjuknat och tillfälligt förlorat medvetandet i samband med olyckan. Mannen har vid flera tidigare tillfällen drabbats av attacker där medvetandegraden blivit nedsatt och han borde enligt hovrätten med tanke på detta ha konsulterat läkare för att säkerställa att tillståndet inte påverkade hans förutsättningar att köra bil på ett tryggt sätt.

Hovrätten menar att mannens agerande varit oaktsamt i hög grad och att han inte kan undgå ansvar för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Däremot anser de att graden av oaktsamhet ska ändras från grovt brott till brott av normalgraden.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.