Annons

Åklagaren om insatsen i Ljusstaden: ”Tagit sig till Kalmar för att ta livet av en person”

Den misstänkta 21-åringen från Skåne som greps i Ljusstaden med ett skarpt vapen hade en måltavla.
– Utredningen får visa om det tilltänkta offret stämmer till hundra procent, säger åklagare Johan Henningsson.
Kalmar • Publicerad 12 januari 2023
Åklagare och förundersökningsledare Johan Henningsson.
Åklagare och förundersökningsledare Johan Henningsson.Foto: Simon Karlsson

Det var vid 23-tiden på tisdagskvällen som polisen kallades till en adress i Ljusstaden efter att en inringare larmat om en mystisk person som synts till i området. När polisen kom till platsen lyckades de lokalisera en person, som är en 21-årig man bosatt i Skåne län.

När polisen skulle kontrollera den misstänkta mannen försökte han fly. Polisen kunde däremot gripa mannen som bar på ett skarpt vapen.

Annons

– Han kastade från sig vapnet när han blev gripen, säger Johan Henningsson, åklagare och förundersökningsledare i fallet.

Tidigare under torsdagen begärde åklagaren 21-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till mord. Enligt åklagaren ska den misstänkta mannen ha haft mordplaner i Kalmar.

– Det finns omständigheter som talar för att han tagit sig till Kalmar för att ta livet av en person.

En person pekas ut som tilltänkt offer i utredningen, berättar åklagaren. Måltavlan ska ha kopplingar till ett kriminellt nätverk i Kalmar.

– Om det är den personen vi tror att det är så finns det koppling till ett av nätverken i Kalmar. Sen är det ingen person som är kriminellt belastad, men det finns ändå kopplingar. Vänskapskopplingar. Kalmar är ju inte världens största stad, säger Henningsson.

– Utredningen får visa om det tilltänkta offret stämmer till hundra procent, säger åklagare Johan Henningsson.

Kan den misstänkta mannen kopplas till gängkonflikten i Kalmar?

– Han har inga kopplingar i Kalmar. Jag vill inte kommentera om han har kopplingar till kriminella nätverk i övrigt. Han är inte dömd för några grövre brott, utan är dömd för några fall av ringa narkotikabrott.

Ännu är det inte fastslaget om händelsen kan kopplas till den pågående gängkonflikten i Kalmar. Däremot är det mycket som pekar på det, menar åklagaren.

Den misstänkta 21-åringen har en annan berättelse än vad åklagaren presenterar. Han erkänner att han haft vapnet på sig, men förnekar att han ska ha haft det för att döda en annan person.

Annons

Häktningsförhandlingen är planerad till fredag morgon.

Kvällen efter att 21-åringen greps skedde en polisjakt i Djurängen, där en okänd gärningsperson slängde ett pistolliknande föremål i en buske. Polisen letade under sena torsdagskvällen efter en pojke i övre tonåren.

Om händelserna har koppling till varandra är i nuläget oklart.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons