Annons

Åklagaren om mordet på Ängö: ”En ren avrättning”

Den 6 mars mördas en man i 25-årsåldern på Ängö. Enligt åklagaren rör det sig om en ren avrättning där mannen lurats till platsen och skjuts i ryggen. Nu åtalas en 27-årig man för mordet och två andra skjutningar.
Publicerad 27 januari 2023

Den 11 februari hittas en man i 20-årsåldern avliden vid Östra Vallgatan i Kalmar. Det är startskottet för en våldsspiral som drabbat Kalmar.

– Orsaken till de här skjutningarna är en konflikt mellan det så kallade Norrlidengänget och några utbrytare därifrån. Det är troligen den konflikten som leder till skjutningen på Kvarnholmen den 11 februari 2022 där en person skjuts ihjäl, säger åklagare Kjell Janneson.

Mord på Östra Vallgatan i Kalmar natten till den 11 februari 2022.
Mord på Östra Vallgatan i Kalmar natten till den 11 februari 2022.Foto: Agnes Aronsson
Annons

Kort efter mordet på Östra Vallgatan inträffar ytterligare ett antal skjutningar. Den 16 februari avlossas skott i en lägenhet på Proviantgatan och den 18 februari beskjuts en lägenhet på Värsnäsvägen. Den 6 mars mördas ännu en person, en man i 25-årsåldern. En 27-årig man kunde gripas två dagar efter mordet och han åtalas nu misstänkt för alla tre skjutningar. Motivet ska vara hämnd för mordet på Östra Vallgatan.

– Han är väldigt upprörd, han ansåg att det var hans bästa kompis som mördades. Jag menar att han har fått reda på att en person som kan knytas till utbrytarna och bor på Proviantgatan. Han har 3,5 timmar före skjutningen filmat sig själv med ett vapen som vi tror är det vapen som har använts. Det är av modellen Zastava M57. Det är samma vapen som har använts vid alla tre skjutningar, det kan man se på utkastarspår från när pistolen kastar ut hylsorna.

Vid skjutningen vid Proviantgatan.
Vid skjutningen vid Proviantgatan.Foto: Agnes Aronsson

Gällande skottlossningen på Värsnäsvägen i Snurrom menar åklagaren att 27-åringen kommer till platsen strax innan. Han går in i ett lägenhetshus och strax efteråt går han ut maskerad. Bara två minuter senare kommer han tillbaka, fortfarande maskerad. Det var under den tiden som lägenheten i Snurrom besköts.

Skjutningen vid Värsnäsvägen.
Skjutningen vid Värsnäsvägen.Foto: Linus Gunnarsson

Mordet på mannen i 25-årsåldern var enligt åklagaren en fälla. Mannen i 25-årsåldern kommer cyklandes på cykelvägen intill Ängöleden och blir skjuten bakifrån. Kulan träffar i ryggen med skador på ryggmärg, höger lunga och hjärtats högra förmak med åtföljande inre förblödning.

– Jag menar att man har lurat honom till platsen för att göra en narkotikaaffär. Det är samma kille som man sköt mot i första läget – vid Proviantgatan. Han blir skjuten i ryggen på 20 meter håll.

En minnesplats i närheten där mannen i 25-årsåldern mördades.
En minnesplats i närheten där mannen i 25-årsåldern mördades.Foto: Simon Karlsson

På platsen hittas hylsorna från skotten som avlossats – men även en plastdetalj som man kan knyta mannen till.

– Bara två dagar före den första skjutningen skaffar sig mannen en ny cykel av speciell modell som återkommer vid alla tre gärningarna. Bland hylsorna på Ängö ligger en plastdetalj som man kan knyta till mannens cykel och hans DNA hittas på både plastdetaljen och cykeln.

– Bara 300 meter bort på Lindö ligger en balaklava med hans DNA på och sedan en bit norr om Tallhagsskolan i skogen hittas uppbrända byxor med hans DNA på. Därtill har vi ganska många vittnesuppgifter om att gärningsmannen flyr på just den här typen av cykel.

I samband med skottlossningen på Ängö blir även en bil beskjuten av en förlupen kula.

– I samma skottriktning blir en bil träffad i kylaren och där behövs ingen vinkeländring för att den hade kunnat träffat i vindrutan. Det är väldigt kraftfull ammunition. Man hade lika gärna kunnat träffa folk som var ute och rastade hunden.

Åklagare Kjell Janneson.
Åklagare Kjell Janneson.Foto: Linus Gunnarsson
Annons

Vad ska motivet vara att ta livet av just mannen i 25-årsåldern?

– Vi tror oss veta att han är direktanknuten till utbrytarna och har sålt narkotika åt dem i Kalmar. Eftersom de andra utbrytarna har lämnat stan och inte synts till tror vi att det var han man kunde nå av utbrytarna.

– Det är mestadels ett indiciemål. Jag har ingen person som direkt kan peka ut mannen på platsen och säga att det var han som sköt. Men jag har mycket indicier och även teknisk bevisning – särskilt i samband med skjutningen på Ängö. Vi har övervakningsfilmen på hur han lämnat fastigheten på Värsnäsvägen och kommer tillbaka. Att gärningsmannen kommer cyklande till brottsplatsen. Jag tycker att det är bra bevisning, men de det hade varit lättare om man haft regelrätta vittnen eller mordvapnet med DNA.

– Jag menar att det är ett fruktansvärt mord och en ren avrättning där man lockat personen till platsen. Jag kommer också föra i bevisning att han är gängkriminell. Det finns tämligen försvårande omständigheter som man kan ta till just för personer som begår brott i gängkriminell miljö. Vi har bevisning för det med bland annat mobiltelefoner.

Mannen åtalas nu för tre fall av grovt vapenbrott, tre fall av försök till mord – alternativt framkallande av fara för annan och mord. Han nekar till samtliga brottsmisstankar.

Ytterligare en 27-årig man är står åtalad för försök till mord och grovt vapenbrott vid skjutningen den 16 februari. En 29-årig man åtalas för medhjälp till försök till mord vid skjutningen på Värsnäsvägen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons