Annons

Äldre man avled efter trafikolycka – förare döms för vållande till annans död

Det är den 19 september 2021 och ett sällskap på fyra personer färdas med en röd bil västerut på Ölandsleden i Kalmar. I framsätena sitter en kvinna som kör och en man över 90 år i passagerarsätet. De har precis kört förbi avfarten mot Kalmar centrum när kvinnan tittar upp mot backspegeln och ser en bil komma mot dem i väldigt hög hastighet.
Publicerad 25 februari 2023
Kalmar Tingsrätt.
Kalmar Tingsrätt.Foto: Agnes Aronsson

I den bilen färdas en man i 30-årsåldern. Han kör in i bakdelen på den röda bilen som kolliderar med ett sidoräcke. Hans bil kommer i samband med kollisionen över i mötande körfält och kolliderar med en svart bil. Föraren i den bilen såg att kollisionen var på väg att inträffa och lyckades sakta ner till 15-20 kilometer i timmen samt styra mot sidan. Han lyckades dock inte undkomma helt och träffades i vänster baksida.

Kvinnan i den röda bilen berättar i förhör att hon kände att det stötte till i bilen och att hon sedan inte kunde styra bilen som körde in mot höger in i vägräcket. Krockkuddarna löstes ut och hon kände att det luktade bränt. Hon fick brännskada på armen och har i efterhand fått hudförändringar på armen. En av passagerarna i baksätet bröt revbenen och hade ont i ett par månader efter olyckan. Han har fortfarande besvär med nacken. Räddningstjänsten fick klippa ut den andra mannen i baksätet. Han fick skador i bakhuvudet och har fortfarande besvär med sin nacke.

Annons

Mannen över 90 år som satt i framsätet fick kvarstanna på sjukhuset för observation, men blev efterhand sämre. Han hade åsamkats revbensbrott, vilket tillsammans med traumat, lett till en akut lunginflammation samt en försämring av mannens hjärtsvikt. Han avled några dagar efter olyckan.

Mannen i 30-årsåldern som orsakade olyckan berättar att han inte höll koll på hur fort han körde. När de kommit in på Ölandsleden såg han en svart skåpbil i mötande körfält och att den körde över den heldragna linjen. Han säger att han fick väja för att undvika krock och höll till höger. Han hade inte noterat den röda bilen förrän precis före krocken. Han minns inte att han hade krockat in i den svarta bilen.

Det visade sig att framdäcken på mannens bil var mycket slitna och påverkat bilens bromsförmåga. Mannen hade tagit körkort 2021 och köpt bilen några månader före olyckan. Det var ingen som hade informerat honom vid köpet att det var dåliga däck på bilen.

Tingsrätten anser att mannen haft bristande uppmärksamhet på övrig trafik och det egna fordonets manövrering. Genom att inte ha anpassat hastigheten har han orsakat kollisionen. Dessutom har däcken på bilen försämrat bilens bromsförmåga. De konstaterar också att mannen över 90 år avled på grund av skadorna han åsamkades vid olyckan.

Mannen i 30-årsåldern döms nu för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död, och två fall av vållande till kroppsskada.

Påföljden bestäms till villkorlig dom och 50 dagsböter om 100 kronor, totalt 5 000 kronor.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons