Annons

Alexander Finstad årets vinnare av Zaida Cataláns pris

Prisceremonin hölls på Krusenstiernska gården i Kalmar under lördagen.
Publicerad 15 juni 2021
Prisceremonin på Krusenstiernska och mottagaren Alexander Finstad.
Prisceremonin på Krusenstiernska och mottagaren Alexander Finstad.Foto: Privat

Juryn anser att Alexander Finstad ”under många år med starkt engagemang har bidragit till de mänskliga rättigheterna, att han genom att stötta utsatta grupper främjar ett inkluderande samhälle där alla ska respekteras oavsett etnisk bakgrund och sexuell läggning. Att Alexander på ett tydligt sätt visat mod genom att på ett osjälviskt sätt kämpa mot samhällsproblem och främja mänskliga rättigheter”.

Finstad är styrelseordförande och bildade 2015 föreningen BUS: Barn och unga i Sverige för barn som lider av psykisk ohälsa. Han utbildar även skolor och kommuner. Alexander Finstad har sedan 2019 dessutom varit projektledare för ett TIA-projekt, tidiga insatser för asylsökande, som riktar sig mot HBTQ-personer.

Annons

Under ceremonin talade bland annat Zaida Cataláns mamma Maria om sin dotter och hennes arbete. Zaida Catalán mördades i Kongo-Kinshasa 2017 då hon på uppdrag av FN var där för att undersöka och dokumentera brott mot mänskliga rättigheter.

Zaida Cataláns pris är ett civilkuragepris som delas ut varje år, av elever från Stagneliusskolan, Jenny Nyströmsskolan och Lars Kaggskolan. Priset sponsras av Kalmar/Ölands FN-förening. Övriga nominerade till priset i år var två uf-företag, kidsfirstuf och SpeakOutuf.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons