Allan överlevde cancern – nu startar familjen en insamling

Som en blixt från klar himmel blev Allan Svensson, fem månader gammal, diagnosticerad med leukemi. Efter en lång kamp med behandlingar och en stamcellstransplantation blev Allan till slut cancerfri. Nu startar familjen en insamling till Barncancerfonden för att ge tillbaka till sjukvården.
– Alla barn ska överleva, säger Moa Svensson.
Publicerad 17 juli 2021
Moa och Allan på sjukhuset och en nytagen bild på Allan – fri från cancer.
Moa och Allan på sjukhuset och en nytagen bild på Allan – fri från cancer.

Det var i november 2019 som Moa Svensson och hennes man Anton Svensson märkte att något inte stod rätt till med deras fem månader gamla son Allan.

– Från en dag till en annan blev han väldigt trött och vi kände inte igen honom, säger Moa Svensson.

Under de kommande dagarna hade de kontakt med barnavårdscentralen och 1177. Den tredje dagen skickades Allan vidare till barnakuten.

– De tog prover och vi förstod ganska direkt att det var något som inte var så bra. De berättade att de misstänkte att Allan hade leukemi. Världen stannade upp. Det var jättekonstigt, det gick så fort. Han var så pigg och plötsligt var han trött – två dagar senare har han en dödlig sjukdom. Vi var i chock.

Det var många dagar på sjukhuset för Allan i början av sitt liv.
Det var många dagar på sjukhuset för Allan i början av sitt liv.Foto: Privat

Allan skickades till Linköping med ambulans och man påbörjade en högriskbehandling. Till en början svarade Allan bra på behandlingen, men efter ett tag var effekterna av behandlingen inte så bra som sjukvården hoppades.

– Nästa steg var att få en stamcellstransplantation. I vanliga fall brukar man rekommendera att man matchar med ett syskon, men Allans storasyster matchade inte. Då valde man att ta Allans pappas stamceller.

Ett halvår efter att Allan diagnostiserades med leukemi genomgick han stamcellstransplantationen – som visade sig vara lyckad.

– Efter transplantationen har det varit en väldigt lång återhämtningstid. Nu är han cancerfri sedan ett år tillbaka, men vi går fortfarande på täta kontroller. Det är fortfarande mycket bearbetning, ena dagen känns det bra och andra dagar är det tungt. I dagsläget mår han bra och det är det vi får försöka leva i.

Pappa Anton och Allan med familj bor i Ugglerum utanför Kalmar.
Pappa Anton och Allan med familj bor i Ugglerum utanför Kalmar.Foto: Privat

Nu känner Moa och familjen att man vill ge tillbaka till forskningen som har räddat livet på Allan.

– Utan forskningen hade det inte funnits de mediciner eller den kunskap som finns idag. Det ska såklart bli ännu bättre – alla barn ska överleva. Därför bestämde vi oss för att samla in pengar till Barncancerfonden.

Den 19 september arrangerar familjen ett virtuellt lopp i Allans namn genom Barncancerfondens Walk Of Hope.

Storasyster Agnes, Allan och mamma Moa hoppas många ska bidra till insamlingen.
Storasyster Agnes, Allan och mamma Moa hoppas många ska bidra till insamlingen.

– Vem som helst kan vara med. Man kommer kunna följa alla deltagare och heja på varandra genom en app. Vi hoppas så många som möjligt vill vara med, och kan man inte delta kan man skänka en slant i alla fall.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.