Annons

Allvarligt psykiskt störd man sexofredade barn och förföljde kvinna

Två bröder i 10-årsåldern var utomhus i Kalmar i februari 2020 då en okänd man tog kontakt, började prata om pedofili och sexofredade dem.
Publicerad 26 juni 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Alexander Marko/Mostphotos

Pojkarna ville inte att mannen skulle följa med dem men han gjorde det i alla fall. När han frågade dem om de visste vad pedofili är svarade en av dem att det gjorde han.

Mannen ska då ha sagt att pedofili inte bara är dåligt utan kan även vara något bra, för att sedan börja prata om att vidröra pojkarnas könsorgan och sätta sin tunga mot deras. När pojkarna försökte komma bort från mannen lyfte han upp en av dem och började springa från platsen, men fick tämligen omgående ställa ned honom eftersom den andre pojken höll fast sin bror i fötterna.

Annons

Efter detta lyckades de komma bort från mannen och ringa sin pappa, som tog hand om sina söner och kontaktade polisen.

Förövaren visade sig vara en nu 22-årig man som på torsdagen dömdes av Kalmar tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. En rättspsykiatrisk undersökning visar att aktuella gärningar har begåtts under påverkan av en allvarlig psykisk störning samt att han även vid tiden för undersökningen hade en allvarlig psykisk störning.

De två bröderna är inte 22-åringens enda offer.

Ett drygt halvår efter deras möte med 22-åringen lämnade han ett handskrivet brev till en 11-årig flicka, som under en tid hade känt obehag av att han på olika sätt sökt kontakt med henne. Den aktuella dagen var flickan med några kompisar i centrala Kalmar då hon fick syn på mannen. Hon försökte gömma sig men han såg henne och överlämnade brevet, som bland annat innehöll olika sexuella anspelningar. 22-åringen lämnade platsen när en man som tjejen känner kom ut från en restaurang och sa åt honom att ge fan i flickorna och sticka därifrån.

Ett fjärde offer är en kvinna som var 18 år då mannen i slutet av 2018 började förfölja henne. Han tog kontakt med henne på sociala medier efter att de suttit bredvid varandra under en gudstjänst i kyrkan. Hon fick snabbt uppfattningen att han inte mådde så bra och var till en början snäll mot honom, och svarade på hans meddelanden. Situationen blev dock allt mer obehaglig och efter att hon meddelat att hon inte ville ha någon kontakt började han dyka upp i hennes vardag: på bussen, utanför hennes bostad, när hon var på stan med kompisar. Han har kommit fram och mot hennes vilja pratat om sina tvångstankar, om politik och annat, ett 20-tal gånger fram till början av 2020.

Ett femte offer är en flicka, vid tiden 14 år, som 22-åringen utan anledning gav en örfil då hon umgicks med vänner utanför en grundskola i Kalmar, i juli 2020.

På samma skolgård ett par månader senare jagade 22-åringen en 13-årig kille som hade kallat honom ”peddo”. För det åtalades han för olaga hot, men på just den punkten frias han då det inte anses ställt utom rimligt tvivel att han har hotat att döda 13-åringen.

Ett sjätte offer är en kille som var 14 år då 22-åringen vid flera tillfällen sökte kontakt, följde efter honom och ställde frågor av sexuell karaktär. I oktober 2020 kom han fram då 14-åringen var med några kompisar i centrala Kalmar, tog tag i honom och försökte dra iväg honom. En stund senare kom han fram igen och lyfte upp 14-åringen, men satte ned honom då killens kompisar sa till honom. Ett par ordningsvakter kom fram och då gick han därifrån.

Skadestånden 22-åringen döms att betala till offren uppgår till 60 000 kronor. Mannen sitter sedan tidigare häktad och blir kvar i häktet tills han överförs till den rättspsykiatriska vården.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons