Annons

Almer från Kalmar vill slå sig in i musikvärlden – startade skivbolag

Det började med en musikblogg på Youtube där Almer Jansson Pernbert, 19 år, laddade upp musik han gillade. Ett klipp med olika låtar han mixat ihop har fått över 43 miljoner visningar. Där såddes ett frö om en framtid inom musikbranschen – han beslutade sig för att starta ett skivbolag.
Publicerad 26 september 2023
Almer Jansson Pernbert
Almer Jansson PernbertFoto: Linus Gunnarsson

I somras tog Almer Jansson Pernbert studenten efter att ha studerat teknik på Fria Läroverken i Kalmar. Under sista året på gymnasiet läste Almer entreprenörskap och skulle starta ett UF-företag. Efter att hans musikblogg på Youtube börjat ta fart och locka till sig besökare insåg han att det fanns en potentiell verksamhet i hans dåvarande hobby.

– En video på min Youtube-kanal tog fart väldigt mycket. Den har över 43 miljoner visningar och den lade jag ut för tre år sedan. Det som är dåligt med mixarna är att jag inte kan tjäna pengar på dem. Det är copyright på de låtarna och det är de som äger låtarna som får in pengarna på reklamen på videon. Jag tänkte att jag måste börja tjäna pengar på det här också, men då måste jag ha copyrighten och då fick jag starta skivbolag, säger Almer.

Annons

Skivbolaget fick samma namn som Youtubekanalen – TSG Music. Med imponerande antal visningar på sina videos, där den främsta har över 43 miljoner, och över 150 000 prenumeranter på kanalen har han redan börjat göra sig ett namn. Inriktningen är musikgenrer som Deep House och EDM. För att förstå branschen har Almer spenderat otaliga timmar på skaffa sig kunskap om att driva ett skivbolag. Han har kunnat bolla idéer med Talentcoach i Kalmar och där fått fler kontakter.

– Jag fick kontakt med en Bosse Nikolausson från Talentcoach och han tipsade om Mark Bounds som också jobbar på Talentcoach men som bor i London. Vi har haft möten online under det senaste året och arbetat fram olika kontrakt. Han har hjälpt mig väldigt mycket.

– Just nu har jag cirka 10 artister i skivbolaget, men alla är internationella. En av artisterna heter Sound Skip och han är från Kazakstan. Han är väldigt duktig och ganska ung. Han har nu 100 000 spelningar per månad på Spotify, så det går framåt för honom. Jag släppte en annan låt i augusti som spelas rätt mycket på klubbar i Storbritannien. Jag har börjat tjäna en del pengar på det, men jag kan inte leva på det än. Jag har som mål att kunna leva på skivbolaget inom fem år, förhoppningsvis tidigare.

Almer Jansson Pernbert.
Almer Jansson Pernbert.Foto: Linus Gunnarsson

Att nå ut genom bruset är inte det lättaste, det är många som slåss om att höras och göra sig ett namn.

– Just nu är målet att signera låtskrivare och artister från Sverige. Sedan är målet att bra utveckla skivbolaget och ständigt göra framsteg. Det kan dels handla om att höja kvaliteten på innehållet och dels att expandera nätverket av kontakter. Jag vill också fokusera på att få ut låtarna på till exempel TikTok för att få dem att trenda. Jag pratar med ett företag som är duktiga på att göra kampanjer för låtar som de kan skicka ut till microinfluencers.

Almer berättar vidare att han ska söka runt på musikskolor i Sverige för talanger – både sångare och producenter.

– Man måste ha unika sångare för varje låt om man ska kunna göra något så stort med den. Därför vill jag signera både låtskrivare och sångare från Sverige för att får det unikt. När jag har fått det kan de jobba med mina producenter som redan är signerade i skivbolaget. De flesta mindre producenter köper ”vocals” från hemsidor och då blir det inte exklusivt. Det är det jag erbjuder artisterna, att jobba med exklusiva vocals. De skickar ”instrumentals” till mig och så skickar jag ut det till låtskrivare och de tar vid.

Det är full fart på Almer och han har många idéer och tankar på att växa. I oktober ska han till Amsterdam Music Event.

– Det är världens största musikevenemang inom elektronisk musik kan man säga. Där ska jag träffa massa andra entreprenörer och jag tänkte att det är bäst att sticka dit. När man köper biljetten dit får man också tillgång till kontaktuppgifter till stora skivbolag. Jag kommer att sikta in mig på att möta de yngre inom musikvärlden – för där är framtiden.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons