GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fyra elever till sjukhus efter kemikalieolycka vid skola – en svårt skadad

Under tisdagseftermiddagen tillkallades ambulans och polis efter en olycka vid en skola i Ljungbyholm utanför Kalmar. Detta efter att flera elever fått frätande ämnen över sig. Fyra elever fördes till sjukhus – varav en pojke under 15 år är svårt skadad och vårdas på intensiven.
Publicerad 15 november 2022 • Uppdaterad 16 november 2022
Genrebild ambulans.
Genrebild ambulans.Foto: Hedda Ottestam

Under tisdagen vid 13:40-tiden syntes flera ambulanser till utanför Södermöreskolan i Ljungbyholm. Polis har även varit på olycksplatsen.

Biträdande rektor Ulf Nilsson säger till Barometern att det ska ha rört sig om kemikalisk blandning som skvätt i ansiktet på eleverna. Enligt uppgifter ska eleverna ha testat på att göra ett experiment som är populärt på Youtube där man blandar kaustiksoda, vatten och aluminium i en petflaska som sedan exploderar efter att man skakat på den.

Fyra elever mellan 13 till 15 år fick föras med ambulans till akuten. Region Kalmar län uppgav under tisdagen att en av eleverna, en pojke under 15 år, var svårt skadad och vårdades på intensiven. Tre andra elever uppgavs vara lindrigt skadade, varav två var inlagda på vårdavdelning och en ska ha blivit utskriven från sjukhus, enligt regionen.

Under onsdagsmorgonen meddelar regionen att pojken som vårdades på intensivvårdsavdelning under tisdagskvällen förts över till vanlig vårdavdelning.

Biträdande rektor meddelar också att olyckan inte har med skolans verksamhet att göra utan skedde utanför skolans område.

– Det är fruktansvärt. Vi hoppas att det går bra för våra elever, säger Ulf Nilsson till Barometern.

Först rubricerades olyckan som arbetsplatsolycka, men då det skedde utanför skolans område kan det inte längre anses som det, skriver polisen på sin hemsida. Under tisdagskvällen upprättades en anmälan om vållande till kroppsskada.

Vårdnadshavare har kontaktas om händelsen och framöver ska eleverna på skolan informeras.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.