GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Amila driver populärt Instagramkonto med böcker i fokus

Amila Kautto är gymnasielärare på Stagneliusskolan i Kalmar och brinner för böcker och sina elever. Hon har läst böcker i hela sitt liv och delar gärna med sig av sina tankar och upplevelser. Detta gör hon genom recensioner och konstverk via sitt Instagramkonto och sin blogg.
– Det är väldigt spännande med böcker. Har jag lyckats få en person att börja läsa böcker har jag lyckats, säger Amila.
Publicerad 4 juli 2022
Instagramkontot och bloggen är ett sätt för Amila att kombinera två av sina favoritsysslor; att läsa och skriva.
Instagramkontot och bloggen är ett sätt för Amila att kombinera två av sina favoritsysslor; att läsa och skriva.

Idén till Instagramkontot och bloggen kom till förra året. Amila läste om en bibliotekarie som berättade om sitt nyårslöfte – att läsa hundra böcker på ett år.

– Jag tyckte det lät kul och tänkte att jag också ville göra det. Då väcktes även idén om att skapa ett Instragramkonto och skriva om det också, säger Amila.

Foto: Privat

I skrivande stund följer drygt 1700 personer Instagramkontot @readwithamila. Bilderna som dyker upp i flödet består bland annat av figurer hon skapat av böcker. Tillhörande texter bjuder på Amila tankar eller en hänvisning till mer utförliga recensioner på bloggen. Amila vill väcka ett intresse för böcker av flera anledningar. Bokläsning är inte bara ett sätt att dyka in i en annan värld, det är även ett verktyg att utveckla sig själv. Dock står ett allt snabbare samhälle som hinder för människor att fatta tag i boken istället för mobilen eller fjärrkontrollen.

– Det är den världen vi lever i. Det tar ju tid att läsa och då blir det tråkigt för många, det ska gå snabbt. Jag tycker det påverkar hur elever uttrycker sig i skrift. Att de får ett sämre språk och att de inte riktigt får fram det de vill få sagt. Det påverkar även den fördjupade förståelsen för sina medmänniskor och förståelsen av sig själv. Det är ofta man läser en bok och blir påverkad av den utan att man kanske förstår varför. Det gör att man förstår sig själv lite mer och även andra människor och kulturer.

Foto: Privat

Amila ser att hennes Instagramkonto och blogg ändå skapar ett intresse, inte minst från hennes elever.

– Jag har jobbat mycket med läsning med mina elever. De tycker det är roligt att fråga hur många böcker jag har läst.

Vad skulle du rekommendera för bok till någon som inte läser i nuläget?

– En bok som jag tycks rekommendera till allt och alla just nu är ”Där kräftorna sjunger”. Den tyckte jag var helt fantastisk.

– Om jag ska tipsa om en ungdomsbok blir det ”Jag, En”. Den tror jag skulle passa alla, både unga som gamla. Den är vackert skriven och lätt att ta till sig.

Foto: Privat

Vad har du som mål med Instagramkontot och bloggen framöver?

– Jag fortsätter och ser lite hur det går. Jag fortsätter så länge jag tycker det är roligt och har tid. Just nu är det mest kvinnor som följer, det skulle vara kul med lite blandning.

Är det något du själv vill lyfta?

– Läsning tar tid, men man vinner så mycket på det. Jag har fått väldigt många vänner i karaktärerna i böckerna jag läst. Jag tycker inte man ska ge upp bara för att det tar tid.

Amilas konton:

Blogg: https://www.readwithamila.com/

Instagram: @readwithamila

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.