GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

And lade ägg i Lubbes päronträd – hjälpte nykläckta familjen till vattnet

En gräsand flög fram och tillbaka till Lubbes päronträdsstubbe i centrala Kalmar och plötsligt en dag struttade det runt nio andungar i trädgården. En fin vänskap mellan Lubbe och änderna infann sig.Till sist fick Lubbe lotsa andfamiljen i säkerhet – från trädgården till Systraströmmen.

För tre veckor sedan när Ljubisa ”Lubbe” Dragutinovic satt och drack kaffe i sin trädgård i centrala Kalmar såg han att en gräsand flög rätt in i en hålighet i päronträdsstubben på gården. Gräsanden flög iväg och Lubbe tänkte inte mer på saken. Det skulle visa sig att gräsanden gjort sig mer hemmastadd än vad Lubbe först kunde ana.

– Nästa dag, när satt jag på samma plats och drack kaffe, kom hon tillbaka. Sedan låg hon där kanske två-tre dagar utan att flyga ut. När hon till sist flög iväg tog jag en stege och tittade ner i hålet, och då låg det flera ägg där. Jag tyckte det var jättekul.

Lubbe pekar ut päronträdet där gräsanden lade sina ägg.
Lubbe pekar ut päronträdet där gräsanden lade sina ägg.

Sedan dess har Lubbe haft järnkoll på gräsanden och päronträdsstubben. En morgon när Lubbe stod inne i huset hörde han att det fördes en massa liv i trädgården.

– Anden skrek och jag tänkte att det kanske var fiskmåsar som var på henne och äggen. När jag tittade ut genom fönstret såg jag henne på gården med tre små ällingar.

Lubbe gick ut i trädgården och bekantade sig med sina nya vänner – och fler skulle det bli.

– Jag tittade upp mot stubben och såg att det fladdrade där uppe. ”Plupp” sa det och så kom det en till, och sedan kom resten. Det är över två meter upp och jag var rädd att de skulle slå ihjäl sig. Jag hade tänkt bygga en stege till dem men de klarade av att hoppa ner helt oskadda.

Totalt blev det nio små ungar som tog sina första stapplande steg i Lubbes trädgård. Likt en stolt morfar vaktar han gräsanden och ungarna från faror från ovan.

– Jag gav dem lite mat och när jag gick in såg jag fiskmåsar och skator komma. Den stackars mamman gömde ungarna så jag gick ut och skrämde iväg fiskmåsarna och skatorna.

Lubbe skiner upp som en sol när han berättar om gräsanden och de små tilltufsade andungarna.

– Vi får se om de kommer och hälsar på när de blir stora. Jag tycker det är så roligt, jag tycker om djur och fåglar. Jag trodde att änder lade sina ägg nära vattnet i vassen. Att de kom till stubben här i trädgården känns som en sensation. Jag vet inte om de kommer att komma tillbaka och lägga ägg här varje år, men inte mig emot, det får de gärna göra.

När KalmarPosten är på besök har det blivit dags för Lubbe att säga farväl till sina fjäderbeklädda vänner. Han öppnar grinden ut mot vägen och lotsar dem i säkerhet mot Systraströmmen där de tar ett sista farväl.

– Ha ett fint liv, lev långt och simma långt. Kom och hälsa på mig någon gång.

Hur känns det?

– Det känns jättebra. Nu är de hemma i sin egen miljö. Jag hoppas jag kan se dem någon gång och vinka till dem. Och när de blir lite större att de känner igen mig: ”Den gubben känner vi igen, det var där vi föddes, på hans gård.”

Nedan kan ni se filmen när Lubbe lotsar änderna från sin trädgård till Systraströmmen: