Anders kläckte idén efter tristessen: ”Första kvällen såg vi rådjur”

När var och varannan underhållningsaktivitet stängde ner – kläckte Anders en ny idé för att roa sina barn. Med överblivna reflexer och ett sinne för naturen, har han nu gjort upp en reflexvandring som med fördel genomförs när mörkret har fallit. Har man tur kan ett par rådjur titta förbi!
Publicerad 17 november 2020 • Uppdaterad 18 november 2020
Foto: Wilhelm Nilsson

Vad gör man med ett gäng överblivna reflexer? Kalmarbon Anders Bjarby fick sig en snilleblixt när han fick med sig ett 60-tal reflexer från jobbet. Han tog sig friheten att återskapa reflexvandringen genom att sätta upp reflexerna längs stigarna på Svinö.

– I dessa tider när ungarna inte har någonstans att ta vägen – såg jag det som en kul grej att göra med dem. Men det finns ingen riktig förklaring till att det började just på Svinö, än att miljön är spännande och erbjuder bra stigar för alla, säger Anders Bjarby.

Tre gånger har Anders tillsammans med sina barn gått den 900 meter långa sträckan, som startar vid den stora parkeringen. Han påpekar att varje tur är ”unik”.

– Första kvällen såg vi två rådjur, kanske tio meter framför oss, när vi lös in i skogen. En annan kväll var det alldeles dimmigt och mystiskt. Den tredje var det så pass stjärnklart att man såg de upplysta husen in mot stan, berättar Anders.

När rundan är avklarad kan man logga att man har genomfört vandringen via en QR-kod, som finns uppsatt vid parkeringen. Det är dock inte tänkt som en tävling, utan man utmanar sig själv.

Det känns som att du har fått snurr på det här, Anders. Har du några planer på att sätta upp fler reflexvandringar?

– Hela miljön omkring Kalmar är ju helt fantastiskt. Så absolut finns det fler platser som man gärna skulle vilja lyfta. Men det är inget som är konkret än, svarar han.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.