Annons

Andréa vårdar barn och vuxna i Honduras: ”Självklarhet att hjälpa till”

Sjuksköterskan Andréa Berg från Kalmar är på plats i Honduras för att hjälpa till att vårda personer med läpp-, käk- och gomspalt. Det blir sjuksköterskans 25:e uppdrag ihop med hjälporganisationen Operation Smile.
Kalmar • Publicerad 17 februari 2023
Andréa Berg har i flera år varit i väg i drabbade länder för att vårda barn och vuxna med läpp-, käk- och gomspalt.Foto: Privat

Den 15 februari lyfte planet mot Honduras ännu en gång när sjuksköterskan Andreá Berg påbörjade sin andra resa till landet för att vårda barn och vuxna med läpp-, käk- och gomspalt. Resan gör hon ihop med hjälporganisationen Operation Smile som hon arbetat med i flera år.

– Vi har som mål att operera 80 barn och vuxna under fyra dagar. Men det kan bli fler än så, säger Andréa Berg dagen innan resan.

Annons

Operation Smile är en internationell hjälporganisation som består av tusentals medicinska volontärer som opererar barn, ungdomar och unga vuxna med läpp-, käk- och gomspalt. I och med resan till Honduras gör Andréa sitt 25:e uppdrag ihop med hjälporganisationen.

– Jag tycker det känns jättebra att kunna hjälpa till. Det är alltid roligt att komma iväg och det ger mycket energi, säger Andréa.

Andréa under ett tidigare uppdrag.Foto: Privat

Under sexton dagar är hon på plats i Honduras och schemat är packat.

– Vi kommer ha mycket att göra. Denna gången har vi mycket hjälp av de lokala krafterna. Vi börjar med att rusta upp sjukhuset med allt material och planerar inför operationerna.

Förutom att vårda och behandla patienterna ser Andréa fram emot att kunna hjälpa till med människors självkänsla och självförtroende.

– Det är fantastiskt att få dela med sig av den sjukvård som är självklar i Sverige. Vi förändrar liv och ger möjligheten att få barnen att se ut som sina kompisar, det ger dem oerhört med självförtroende. I vissa länder är synsättet människor med läpp-, käk- och gomspalt har inlärningssvårigheter, men det är inget som på något sätt hindrar barn från att lära sig.

– Det känns som en självklarhet att hjälpa till, säger Andréa.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons