Annons

Anlagd brand vid kapell och på sjukhustoalett – man åtalas för grova brott

Den 3 december larmades polis och räddningstjänst till Nådens kapell i Färjestaden med anledning av en brand. Det är en man i 20-årsåldern som ringt SOS Alarm om händelsen.
Publicerad 8 januari 2023
Bilder ur polisens förundersökningsprotokoll.
Bilder ur polisens förundersökningsprotokoll.Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

”Hej, eh jag har tänt ett ljus och sen började det brinna jättemycket, det brinner i bordet så mycket att jag tror inte att jag klarar av att släcka den här branden själv.”

Det är en lykta med ljus och fyllts med papper och och någon form av plast. Lyktan stod på ett bord bara några decimeter från Nådens kapell. Mannen fick råd av larmoperatören att försöka släcka branden med hjälp av snö och grus. Det lyckades och när räddningstjänsten kom på plats brann det inget men det rök ordentligt.

Annons

Mannen togs omhand inom psykiatrin i Kalmar. Där ska han ha försökt starta en brand igen. Personal fattade misstanke om att något hade hänt och gick in på mannens rum varpå de upptäckte en brand på toaletten. En hög med papper och ett påslakan hade tänts på och brann med öppen låga.

Mannen, som är hemmahörande i en annan del av landet, åtalas nu för mordbrand för händelsen vid Nådens kapell. Åklagaren yrkar på skadegörelse i andra hand. För händelsen på psykiatrisjukhuset åtalas mannen för försök till mordbrand, alternativt försök till grov skadegörelse.

Mannen nekar till brott.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons