Ann och Peter sprider julglädje från sitt hus: ”Lite som en julskyltning”

Det är mörkt, kallt och grått. Blöta gator blänker från skenet av gatlyktorna. Snön från november smälte och liknande mängder nederbörd har sedan dess lyst med sin frånvaro. Kanske har några personers julkänslor falnat, men inte för Ann och Peter Rennerstav. Där frodas julkänslor i form av ljus, tomtar, glitter och julkulor – i mängder.
Publicerad 7 december 2022
Peter och Ann Rennerstav har troligtvis ett av Kalmars mest pyntade hus.
Peter och Ann Rennerstav har troligtvis ett av Kalmars mest pyntade hus.Foto: Linus Gunnarsson

– Det är roligt att sprida lite julglädje. Häromdagen kom det förbi en kvinna som sa att hon måste ta hit sina barnbarn och titta. Grannarna kommer förbi och säger att det bara blir finare för varje år. Jag kan börja fundera redan på sommaren hur vi ska göra det året. Det är lite som en julskyltning, säger Ann Rennerstav.

Peter och Ann Rennerstavs pyntade julhus.
Peter och Ann Rennerstavs pyntade julhus.Foto: Linus Gunnarsson

Ann och Peter köpte huset på Matildas gränd i Kalmar 2018. Sedan dess har deras hus blivit allt mer pyntat för varje år som gått.

– Det var lite mörkt på gatan och vi ville sprida lite julstämning. Vi började lite smått första året och testade dem på gatan, man vet ju inte vad folk tycker. Men det verkar som att alla gillar det, säger Ann.

– Vi började samla på oss saker och sedan har det bara växt. Vi är sådana som inte bara köper 20 röda julgranskulor på Ica. Vi reser en del och är vi i Skottland köper man något där och är vi i England köper vi något där. Vi gillar när det finns en historia bakom varje grej, säger Ann.

Både huset och trädgården sprakar i färger och dekorationen är noga utvald.

Peter och Ann Rennerstavs julhus
Peter och Ann Rennerstavs julhusFoto: Linus Gunnarsson

– Den ena snögubben i trädgården står med en mobiltelefon. Den såg vi i ett skyltfönster ett år, men den fanns inte kvar. Då ringde Ann året efter och frågade efter den, men då fanns den tyvärr inte mer. Då sa de att vi fick köpa skyltexet som fanns på ett ställe på Värmdö i Stockholm, säger Peter.

.
.Foto: Linus Gunnarsson

Det är inte bara trädgård och fasad som är väl pyntat, även inomhus finns julkulor, tomtar och lampor i varje vrå. Till och med matbordet har fått på sig tomtestrumpor.

– Ibland är det vanliga saker, som tomtar och annat vi hittat på loppis. Men om det är Disney-grejer så letar vi efter lite extra snygga, säger Peter.

.
.Foto: Linus Gunnarsson

Att Disney och dess karaktärer är favoriter hos Ann och Peter är också lätt att förstå. Bakom soffan hänger ett stort skynke med Kalle Anka och hans vänner klädda i tomteluvor. Snögubben Olof från filmen Frost står vid entrén till huset och prydnadssaker från en resa till Disneyland i Los Angeles står uppradat på ett bord.

Det är lika pyntat inomhus som utomhus.
Det är lika pyntat inomhus som utomhus.Foto: Linus Gunnarsson

– Det är många minnen som kommer fram. Jag tycker bara det är roligt. Vi satt och åt häromkvällen och då såg vi en bil som körde sakta förbi. Då tänkte jag ”Yes, vi har lyckats!” Förhoppningsvis är det någon som blir glad, eller tycker att vi är helknäppa, men det får man tycka, Vi gillar det, säger Ann.

bild 1/5
Disney är ett gemensamt intresse för Ann och Peter.
.
.
.
.
Disney är ett gemensamt intresse för Ann och Peter.
.
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.