Veckans profil

Anna drömde om sitt yrke som litet barn – nu hjälper hon sjuka djur

Redan som fyraåring visste hon om att hon ville bli veterinär. 26 år senare jobbar hon med sitt drömyrke. Möt veckans profil – Anna Follby!
Publicerad 25 mars 2023
Anna Follby, veterinärchef på Läckeby djursjukhus. Här ihop med följeslagaren Kingston  – en Bouiver des flandres.
Anna Follby, veterinärchef på Läckeby djursjukhus. Här ihop med följeslagaren Kingston – en Bouiver des flandres.Foto: AniCura

Anna Follby

Ålder: 30 år

Familj: Sambon Calle och hunden Kingston

Bor: I ett hus i Oskarshamn

Aktuell som: Veterinär och veterinärchef på Läckeby djursjukhus

Beskriv dig själv med tre ord: Målmedveten, engagerad och omhändertagande

Pssst.. Visste du att...?

Anna är specialiserad på sjukdomar hos hundar och katter. Just nu är hon med i en kampanj som drivs av AniCura som uppmärksammar åldrande djur och vad man som djurägare ska tänka på när djuret börjar komma upp i åldern. En hund räknas som senior vid sju års ålder och en katt vid 10 års ålder.

God morgon! När steg du upp idag?

– God morgon! Idag vaknade jag klockan halv sju. Det är egentligen sovmorgon, i vanliga fall går jag upp klockan sex.

Vad står på frukostbordet?

– Jag dricker helst en smoothie varje morgon. Favoriten är mixa banan, ananas och passionsfrukt.

Hur startar du helst din dag?

– Haha, det är med en smoothie ihop med sambon och en promenad med hunden. Det är harmoniskt och skönt.

Du arbetar som veterinär, kan du beskriva ditt yrke?

– Det är ett fantastiskt yrke där man känner att man har chans att få göra stor skillnad. Du får ju ynnesten att jobba med medicin samtidigt som du får träffa djur hela dagarna – det är svårslaget. Jag jobbar ju med smådjur, vilket då är mest hund och katt, och hos oss har vi ju alla avdelningar och tar hand om alla typer av patienter, vilket gör yrket väldigt varierat. Svårigheten har varit att det är få utbildningsplatser och få kollegor i branschen och att flera veterinärer valt att inte arbeta på djursjukhus de senaste åren.

Vad drivs du av inom ditt yrke?

– Att få hjälpa sjuka djur. Jag jobbar mest med inneliggande patienter och på akuten så det är ofta mycket sjuka djur och det är så roligt när de kan gå hem och får träffa sin ägare igen. Det är härligt att kunna se dem vifta på svansen igen.

Hur kommer det sig att du utbildade dig till veterinär?

– Jag bestämde mig redan som fyraåring att jag ville bli veterinär. Jag har alltid varit väldigt intresserad av medicin och tycker att det är väldigt mysigt att få jobba med djur, så därför var valet enkelt.

Oj! Du bestämde dig redan som barn. Hur har vägen dit varit?

– Det har varit raka spår. Det har verkligen varit det första valet. Visst, jag hade en period där jag funderade på att bli läkare men det tippade aldrig över åt det hållet. Jag har jobbat som veterinär i fem år nu och började studera direkt efter studenten.

Vad är den största myten om ditt jobb?

– Att man väljer veterinäryrket framför läkaryrket för att få ”slippa jobba med människor”, all vår kontakt går ju via ofta oroliga djurägare och de är därför väldigt viktiga för att vi ska kunna göra ett bra jobb. Jag jobbar ju med människor med på det sättet.

Du har startat igång en kampanj för att djurägare ska bli mer uppmärksamma på sina åldrande djur, varför är det viktigt?

– Ja precis! AniCura kör en seniorkampanj över hela Sverige som vi har valt att vara med i. Många djurägare tänker inte på att djuret börjar bli en senior förrän de är geriatriska och då kan de ha haft smärtor och krämpor en längre tid samt mycket dålig tandstatus vilket är smärtsamt. En del tänker att hunden inte mår så dåligt för att den äter och följer med på promenaden, men det kan de ju göra tills de har stora besvär. Katterna döljer dessutom ofta sina krämpor så länge det går. Jag ser ofta äldre hundar gå och halta på sina promenader och man tänker då ofta att man hade velat hjälpa dessa djur tidigt och därför tycker jag kampanjen är jättebra.

– Vi vill ju att ägarna ska känna sig trygga i att deras djur mår bra och att djuret får ett så långt och bra liv som möjligt, och då är det viktigt med regelbundna kontroller under seniortiden. Vi kommer därför också försöka sprida så mycket kunskap som möjligt och har satt upp två föreläsningar, en om artros och en om tänder med mycket duktiga veterinärer.

Vad är det bästa med att arbeta med djur?

– Det bästa är när man har haft en liten valp inskriven på vård som blivit återställd och pigg. Då är det obligatoriskt med lite valpgos.

Och det sämsta med att arbeta med sjuka djur?

– Det tuffaste är ju såklart att djuren inte kan prata för sig själva och att det finns en ekonomisk aspekt på ett helt annat sätt än vad som är inom humanvården. Det är tråkigt när man känner att man kunde gjort mer, samtidigt som man förstår att djurägaren ibland måste ta tuffa beslut.

Vilket är det bästa djuret egentligen?

– Jag kan inte förklara detta. Men jag har alltid haft en väldig fascination för späckhuggare och valar. Jag tycker de är fantastiska.

Nu låter vi djuren vila lite. Vad gör du helst en ledig dag?

– Åker ut till vårt sommarställe med min sambo och hund och tar in havsluften, tar en promenad eller löptur i skogen, eller pluggar.

Pluggar? Vad läser du?

– Jag tog min specialistexamen inom hundar och katters sjukdomar och blev färdig nu i februari. Och just nu är läser jag om ledarskap. Jag har alltid tyckt att det är roligt att lära mig och studera.

Har du något motto?

– Låt ingen annan säga vad du klarar eller inte klarar av. Du klarar allt du bestämmer dig för.

Vilka tre kändisar skulle du vilja bjuda på middag och vad serveras?

– Ja, den tycker jag är svår. Helt klar hade middagen varit på vårt sommarställe och där hade det serverats grillat – jag älskar grillat! Jag hade nog bjudit in Lewis Hamilton för att prata om den världsmästartitel som borde varit hans, Warren Buffett för att få lite aktietips och kanske Emma Watson för att jag som liten kallades Hermione. Som sagt, jag tyckte om att plugga även som barn.

Till sist Anna, kan man lära en gammal hund att sitta?

– Haha! Absolut. Med en stor godispåse, mycket tålamod och ödmjukhet. Allt sitter i inställningen.

Det rimmar bra med ditt motto!

– Haha, absolut.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.