GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anna Thore: ”Jag brinner för miljöfrågor”

På halvtid arbetar hon som politiker. Helst föredrar hon att få vara spindeln i nätet som styr och ställer i projektarbeten. Kärleken till miljöarbetet ligger henne mycket varmt om hjärtat, och hon räds inte för att prata mycket och länge om Kalmars framfart i miljöutvecklingen. Men Anna Thore är inte färdig. Nu när Kalmarsundsveckan pågår ska nya miljömål födas.
Foto: Wilhelm Nilsson

Anna Thore

Ålder: 39.
Familj: Sambon Patrik, barnen Arvid, 10, och Nora, 7 samt en katt och fyra höns.
Bor: Boholmarna, strax utanför Kalmar.
Uppväxt: I Linköping.
Yrke: Projektledare och politiker.
Beskriv dig själv: Aktiv, entusiastisk, positiv och glömsk.

God morgon, när klev du upp i dag?

– Klockan ringde vid halv sju, men jag snoozade till strax efter sju. Det är standard nu i coronatider.

Hur startar du helst dagen?

– Allra helst med två rostade mackor som toppas med egenodlade tomater.

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?

– Jag är mer en kvällsmänniska. På kvällarna är jag som mest aktiv och det är då som många möten och aktiviteter inträffar.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Då drar hela familjen till stugan i Misterhultsskärgård som ligger i skärgården mellan Oskarshamn och Västervik. Oftast träffas hela släkten där och umgås. Det är alltid fullt ös med alltifrån att vi paddlar kajak till åker vattenskidor. Jag älskar verkligen att vara där och vi åker dit så fort vi får en ledig dag.

Du har många bollar i luften och är verksam inom både den kommunala och den privata sektorn. Berätta gärna om dina olika uppdrag!

– Jag är anställd av WSP där jag jobbar som projektledare inom miljöprojekt. På halvtid arbetar jag som politiker som ordförande i vatten- och miljönämnden.

Vad var det som gjorde att du gav dig in i politiken?

– Jag var projektledare för kustmiljöprojekt i Mönsterås och Kalmar kommun som gick ganska bra och åtgärderna fick mycket uppmärksamhet. Det ledde till att jag fick förtroende som kommunalråd för Miljöpartiet i Kalmar kommun. När miljöpartiet åkte ur majoriteten tog jag en politisk paus och när socialdemokraterna hörde av sig och ville höja sin miljöambition tog jag chansen och engagerade mig igen. Egentligen är jag inte så politisk av mig men jag brinner för miljöfrågor och vill utveckla Socialdemokraternas miljöfokus.

Kalmarsundsveckan pågår för fullt. Vad kan vi förvänta oss av årets arrangemang?

– Marcus Oscarsson leder det hela. Det blir en odyssé som leder klimatmålen, hälsomålen och cirkulär ekonomi. Nytt för i år, under rådande pandemi, är allt sker helt digitalt. I stället för myllret på torget, får man hänga med hela vägen på resan i flödesfältet. Givetvis blir det fler lyssnare på det här viset, då vi får en flyktig publik. Men visst längtar man redan till nästa år. Hela grejen är ju att stå och dricka halvdåligt kaffe och integreras med varandra.

Varför är Kalmarsundsveckan så viktig?

– Den ger ett hav av möjligheter. Den sporrar och engagerar. Kalmarsundsveckan fördjupar sig också i utvecklingsfrågor; däribland miljöutveckling i den modernaste tappningen.

Hur har covid-19 förändrat ditt arbetssätt?

– Arbetar jag hemifrån så börjar jag så småningom klättra på väggarna. Jag har gjort som jag brukar göra – åkt ut och träffat folk. Visar man hänsyn och håller distans så går det utmärkt.

Vilken/vilka arbetsuppgifter är roligast att utföra?

– Roligast är att få vara spindeln i nätet och få driva människor framåt.

"Om tio år leder Kalmar alla frågor. Den resan kan vi klara av redan om fem år eftersom vi i dag ligger i frontlinjen."

Ångrar du något i din karriär?

– Jag är inte den typen som ångrar mig. kommer alltid massa tåg som man hoppar på som tar en till massa platser, men det är aldrig något jag ångrar...

Yrke i ditt nästa liv?

– Man borde ju ha skrivit sin egen bok, så författare får det bli. Då skulle jag ha skrivit om farmors uppväxt i stugan. De var fiskarbönder. Farmor gick från ett utstakat liv till att bli student, för att sedan börja jobba på sjukhus. Det var verkligen en klassresa som var ovanlig på den tiden.

Har du någon dold talang?

– Jag är dålig på att dölja saker som jag är bra på... Men jag har ju ett väldigt bra lokalsinne. Jag har alltid varit bra på att läsa kartor och har koll på väderstrecken.

Vilken är din drömbild av Kalmar om 10 år?

– Redan i dag är Kalmar ledande i vissa delar i miljöarbetet; kustmiljö, biogas, cykelstad och energi. Om tio år leder vi alla frågor, och den resan kan vi klara av redan om fem år eftersom vi i dag ligger i frontlinjen. Då (om tio år) bygger vi också smartare så vi inne i stan slipper att vara bilberoende medan landsbygden tar sig fram på fossilfritt bränsle.

Vad är fredagsmys för dig?

– Det är när vi drar upp till stugan, packar ned grillen i båten och sätter sig och grillar trädgårdens grönsaker. Kvällen avslutas med ett dopp i havet.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Jag har så himla bra vänner så helst äter jag med dem. Däremot skulle det vara trevligt att käka middag med Michelle Obama, Petter och Rockström. Petter är trevlig. Och det skulle ju vara roligt att få höra Michelle och Rockström snacka ihop sig om miljöarbete.

Vad skulle du bjuda på då?

– Trädgårdens grönsaker, pesto på morotsblast och långkokta revbensspjäll.

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

– Hemligt...

Vad läser/lyssnar eller tittar du helst på?

– Hinner inte läsa så mycket som jag önskar. Men sist läste jag Kerstin Ekwall. Egentligen så avskyr jag att titta på serier.. Ja, men man fastnar så lätt. Nu följer jag en spansk serie, La casa de papel, som handlar om relationsdrama.