Annkies målarcirkel lockar både unga och gamla: ”Rena meditationen”

Pensionären Annkie Morén, 71, har hållit i en målarcirkel varje tisdag och onsdag i snart sju år. Idén föddes ur att hon själv gick en målarkurs som visade sig bli för dyr. Därför startade hon en egen kurs – som är helt gratis.
Kalmar • Publicerad 30 oktober 2021 • Uppdaterad 1 november 2021
Annkie Morén i sin vita målarrock.
Annkie Morén i sin vita målarrock.Foto: Privat

– Jag gick först kurser hos olika konstnärer, men sen hade jag inte råd med det längre. Då gick jag till Studiefrämjandet och frågade om jag kunde sätta igång en egen kurs utan att ta betalt för det, och det gick jättebra! Folk kan komma dit och ha roligt utan att behöva betala för det, säger Annkie Morén.

Det har alltid varit ett stort intresse för målarcirkeln, men under coronapandemin stannade det till lite.

– Efter corona blev det lite stiltje, men innan dess brukade vi vara sju till åtta stycken både tisdag och onsdag.

Men nu finns det platser lediga, berättar hon, eftersom många har slutat eller flyttat efter coronapandemin.

Kjell Lindström och Rahele Saravani är två av målarcirkelns deltagare.
Kjell Lindström och Rahele Saravani är två av målarcirkelns deltagare.Foto: Privat

Varför ska man anmäla sig till det här?

– Det är rena meditaionen att stå och måla och vi är ett toppengäng som håller ihop. Och man lär sig otroligt mycket av varandra. Det finns inga krav på vilken sorts färg eller teknik man ska använda, utan alla gör sin egen grej och så visar vi upp det för varandra. Många hade när de började knappt rört en pensel, men har under tiden blivit oerhört kunniga, så det är jättekul att se.

– När vi sedan går på rast går vi igenom allas målningar och tipsar varandra om vad man ska tänka på.

Liselotte Pettersson.
Liselotte Pettersson.Foto: Privat

Vad säger de som gått din kurs?

– De tycker att det är underbart. Man märker när tystnaden lägger sig i lokalen hur koncentrerade alla är på vad de håller på med. Det är väldigt avstressande.

Vilken ålder är det på dem som kommer dit?

– Det är allt från yngre ända upp till pensionärer, vilket också är trevligt eftersom man har samma intressen men ändå olika erfarenheter från livet. När vi har kafferast så sitter vi och diskuterar allt möjligt om livet. Allt från politik, till dagshändelser och vad vi gjort tidigare i livet.

Målarcirkeln har träffar varje tisdag och onsdag, kvällstid. Vill du vara med? Kontakta Annkie på annkiemoren@outlook.com eller surfa in på Studiefrämjandets hemsida.

– Det kanske blir så många som anmäler sig så jag startar en dag till! Jag tycker bara det är roligt. Jag är ensamstående pensionär och för mig har det betytt otroligt mycket, säger Annkie.

Tavlor från tidigare träffar står uppradade längs väggarna.
Tavlor från tidigare träffar står uppradade längs väggarna.Foto: Privat
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.