Antibiotikaveckan ska uppmärksamma resistensutvecklingen

Antibiotikaresistenta bakterier är ett växande hot mot människors och djurs hälsa. Under 18-24 november uppmärksammas problemet genom den internationella antibiotikaveckan.
Publicerad 22 november 2022
Tabletter
TabletterFoto: Mostphotos

Resistenta bakterier sprids på flera olika sätt. Direkt mellan människor och djur eller indirekt via livsmedel och miljön. Länsstyrelsen är med i en nationell samverkansfunktion mot antibiotikaresistens tillsammans med 25 andra myndigheter och organisationer från olika samhällssektorer.

– Vi har ett gemensamt ansvar. Fortsatta samarbeten mellan länder, internationella organisationer och samverkan mellan olika samhällssektorer är helt avgörande för att nå hållbara lösningar kring antibiotikaresistens, säger Andreas Sandgren, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

För att bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens finns flera konkreta åtgärder som man som privatperson kan tänka på.

”Genom att lära oss mer och göra kloka val i vardagen kan vi minska den onödiga användningen av antibiotika och bromsa spridningen av resistenta bakterier”, skriver Länsstyrelsen.

• Använd inte antibiotika i onödan

• Använd inte överbliven antibiotika

• Lämna in överbliven antibiotika på apoteket

• Skydda dig själv och andra från infektioner och smittspridning

• Tvätta händerna efter toabesök, före och under matlagning samt innan du äter

• Följ de vaccinationsprogram som finns

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.