Annons

Arbetsförmedlingen: Långtidsarbetslöshet ett orosmoln

Under pandemiåret 2020 har arbetsmarknaden drabbats av rekordhöga varseltal och en arbetslöshet som ökade i rask takt. Idag ser läget mer stabilt ut men enligt Arbetsförmedlingen står arbetsmarknaden och väger, samtidigt som långtidsarbetslösheten är ett orosmoln.
Publicerad 11 mars 2021
Foto: Peter Kroon

Hittills under pandemin har 124 000 personer varslats om uppsägning och fler än en halv miljon människor har skrivit in sig som arbetslösa. Arbetslösheten var som högst 9,2 procent, och 13,4 procent för ungdomar. I februari i år har nivåerna sjunkit något.

– Pandemin tvingade fram en snabb omprioritering där Arbetsförmedlingen tillfälligt omfördelade personalresurser för att kunna ta hand om de nya arbetslösa. Tidiga insatser var nödvändigt inte minst för att så långt som möjligt motverka att fler riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet, säger Maria Mindhammar, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Annons

Under pandemin har antalet personer som varit arbetslösa i mer än tolv månader stigit till rekordnivåer – hela 180 000 personer. Samtidigt har över 100 000 personer i februari 2021 varit utan arbete mellan sex och tolv månader och riskerar att bli långtidsarbetslösa.

– Personer med gymnasieutbildning klarar sig som regel bättre på arbetsmarknaden. Nu har vi nya grupper av arbetslösa och de som saknar en gymnasieutbildning kommer ännu längre bort från arbetsmarknaden, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

– Osäkerheten runt pandemin och när tillräckligt många kan vara vaccinerade för att restriktionerna ska kunna lättas och samhället återgå till ett mer normalt liv är fortfarande stor. Oavsett kommer återhämtningen ta tid och risken finns att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå, säger Annika Sundén.

Dessutom har pandemin påskyndat en digitalisering där man ställer högre krav anställdas tekniska, digitala och sociala kompetenser.

– Pandemin har skyndat på strukturomvandlingen och fler saknar de kompetenser som efterfrågas. Arbetsförmedlingen lägger nu stor vikt på kompetenshöjande insatser som arbetsmarknadsutbildningar och att vägleda till reguljära utbildningar. Att vara aktiv och nyttja tiden till att stärka sin kompetens ökar chansen att hitta jobb när det vänder, säger Maria Mindhammar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons