Årets julklapp reflekterar behovet av utomhusaktivitet

Det klassiska stormköket är årets julklapp 2020.
Publicerad 18 november 2020
Foto: Mostphotos

Som vanligt vid den här tiden varje år utses årets julklapp av HUI Research, och som vanligt reflekterar julklappen den tid vi lever i. Och 2020 är pandemins år, som har fått svenskar att gå man ur huse och umgås utomhus istället. Hemester och svemester har varit ord som trendat, friluftslivet har fått en jätteboost.

– 2020 har ju verkligen varit ett år då vi har förändrat våra beteenden i hur vi träffas och vi har vistats alltmer ute i naturen för att kunna träffa våra nära och kära, säger Sophie Nilsonne vid HUI till TT.

Årets julklapp ska vara en nyhet, eller ska ha fått nyväckt intresse under året. I fallet med stormköket tillhör det definitivt den senare kategorin.

– Vi har en stark kultur av att träffas över måltider och den kvarstår ju även i en osäker tid av pandemi. Vi har fått hitta nya sätt att träffas över en fika eller middag, säger Sophie Nilsonne till TT.

HUI poängterar att tanken inte är att årets julklapp ska återfinnas under var och varannan julgran. Den ska mer ses som en trendspaning.

Förra årets julklapp var något helt annat: mobillådan.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.