Annons

Årets konstnärsbelöningar utsedda – en rekordstor summa

Sex personer får tillsammans en rekordstor summa när Uddenberg-Nordiska Stiftelsens konstnärsbelöning 2022 delas ut.
Publicerad 7 juni 2022
Foto: Linus Gunnarsson

Stiftelsen har sedan 1983 årligen delat ut belöningar, bland annat i syfte att främja konstnärlig utbildning och undervisning. Det som delas ut i belöningar är direktavkastningen på förvaltat kapital.

De personer som belönas är:

Annons

Systrarna Bodil och Ylva Magnusson som är uppvuxna på sydöstra Öland får 75 000 kronor vardera. Bodil belönas för sina skulpturer i glas, som ofta kombineras med metall och sten. Ylva får sitt pris för sina textiltryck och skulpturer.

Serieskaparen och filmkonstnären Max Andersson tilldelas 75 000 kronor. Han är född i Karesuando men uppvuxen på en gård i Ebbelunda på Öland. Han tilldelas sitt pris för sina originella, vackra, roliga och hemska serieteckningar samt kortfilmer.

Övriga tre pristagare är elever vid Capellagården som tilldelas 5 000 kronor vardera. Det handlar om Åsa Wellander inom keramik, Elena Meneghini inom textil och Olof Davidsson inom möbel.

Stiftelsen står under länsstyrelsens tillsyn och leds av en styrelse som består av representanter från Region Kalmar län, Mörbylånga kommun, Konstakademin och Länsstyrelsen Kalmar län.

Prisutdelningen äger rum på Capellagården den 16 juni.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons