Artisten Mattis aktuell med ny singel

Rapparen Mattis började sin musikresa i Kalmar som 13-åring. Nu släpper han sin nya låt ”Still” som är den andra singeln inför hans kommande album som släpps i vår.
Kalmar • Publicerad 18 februari 2023
Mattis Grusell från Kalmar är aktuell med sitt andra album.
Mattis Grusell från Kalmar är aktuell med sitt andra album.Foto: Ikram Abdulkadir

Kort om Mattis Grusell

Ålder: 29

Bor: Malmö

Från: Född och uppvuxen i Kalmar

Gör: Artist och textförfattare. Tidigare prisad som Årets textförfattare och har fått STIM-stipendium.

Aktuell med: Singlarna ”Numer” och ”Still” inför sitt andra album som släpps den 24 mars samt kommande turné. Spelar på Söderport den 15 april.

Inspireras av: Litteratur. I Mattis musik kan man hitta spår från både Karin Boye och Joan Didion bland ordlekarna.

Kalmarbördiga Mattis började sin musikaliska resa som 13-åring, när han först upptäckte kärleken för att uttrycka sig genom musik. Både när det kommer till textförfattande och rap.

16 år senare är han aktuell med sitt andra album som släpps senare i vår och släppte den 17 februari sin andra singel ”Still” inför det kommande albumet.

– ”Still” gästas av en artist som heter Joel och låten är väldigt speciell för mig när det kommer till plattan. Vi har spelat in riktigt blås och stråk på denna låten, och det har varit en barndomsdröm, säger Mattis.

Mattis beskriver låten som personlig och texten har kommit fram ur egna erfarenheter och känslor som han under åren funderat kring. Textförfattandet och skapandet av låtarna har varit en bearbetning, menar han.

– ”Still” är inspirerad av stunder då man känner att tiden har stått still. Den handlar också om att våga släppa taget om någonting och försöka anpassa sig till en förändring, i det här fallet en relation, fortsätter Mattis.

Den kommande plattan har Mattis arbetat på i flera år och släpps tre år efter debutalbumet ”Ett tag till”. Albumet har likt debutalbumet ett tema – men denna gången får lyssnarna följa med på en resa ut till havs; där Mattis styr skutan mot nya platser.

Albumet har likt debutalbumet ett tema – men denna gången får lyssnarna följa med på en resa ut till havs; där Mattis styr skutan mot nya platser.
Albumet har likt debutalbumet ett tema – men denna gången får lyssnarna följa med på en resa ut till havs; där Mattis styr skutan mot nya platser.Foto: Donna Lee

– Jag har insett att jag många gånger flyr och vill vidare, dessa känslor kan jag förknippa med havet och sjömanslivet. Det kan vara svårt att navigera och man vill se bortom nästa horisont. Den känslan har jag försökt fånga på albumet.

Albumet är till största del producerad av Linus och Hannes Hasselberg. Utöver dem står även Teodor Wolger, Albin Tjernberg, Alexander Juneblad och Mattis själv bakom produktionen. Albumet gästas av bland annat rapparen Jaqe och artisten Norea Sandberg.

Den 15 april kommer du till hemmaplan och spelar på Söderport, hur känns det?

– Det känns skitroligt och lite läskigt på samma gång. Jag har varit så mycket i Stockholm och Malmö där jag jobbar, men av någon anledning jag är mest orolig för att spela i Kalmar för jag är inte hemma lika mycket längre. Jag hoppas att Kalmarborna dyker upp på spelningen.

”Jag har insett att jag många gånger flyr och vill vidare, dessa känslor kan jag förknippa med havet och sjömanslivet.”
Mattis, artist och textförfattare.
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.