GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Åsa-Nisse återupplivas och besöker Kalmar: ”Många har höga förväntningar”

Han konkurrerade med Ingrid Bergman och Hitchock på vita duken. Spjuvern och tjuvjägaren Åsa-Nisse från Knohult på småländska Höglandet, blev en oväntad biosuccé 1949. I höst kommer krutgubben Åsa-Nisse till Kalmar.
Publicerad 7 juni 2022
Alla Tiders Åsa-Nisse spelas på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg sommaren 2022 och åker därefter på turné. Bild: Bo Håkansson, Bilduppdraget
Alla Tiders Åsa-Nisse spelas på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg sommaren 2022 och åker därefter på turné. Bild: Bo Håkansson, BilduppdragetFoto: Bo Håkansson, Bilduppdraget

"Alla tiders Åsa-Nisse” spelas på sjutton av landets teaterscener. Först ut blir på Vallarna i Falkenberg i sommar och sedan åker komedin ut på turné fram till jul. Den 15 oktober besöker föreställningen Kalmarsalen.

– Det känns spännande! Vi började repa i maj. Det blir jätteskoj. Pär och Annika har verkligen gjort ett hästjobb och slitit med det här. Många har höga förväntningar på Åsa-Nisse och jag blev överraskad när jag läste manus första gången. Det kändes jättekul, säger Mikael Riesebeck, som är den som fått äran att spela Åsa-Nisse.

Manus till den nya föreställningen är skrivet av Annika Andersson, som bland annat är känd från humorprogrammet Parlamentet och från Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg. På scen spelar Annika Andersson Åsa-Nisses hustru Eulalia. Tillsammans med regissören Pär Nymark, (som även han har varit med och skrivit manus) har Annika fått uppdraget att återuppliva Åsa-Nisse. Hon beskriver föreställningen som en klassisk buskis med en stor twist.

– Det börjar som en klassisk buskis med klassiska karaktärer som utspelar sig i dåtid, för 70 år sedan. Eftersom Åsa-Nisse är uppfinnare kan han uppfinna en tidsmaskin, så twisten är att man får uppleva nutid också. Man får möta de gamla karaktärernas nutida släktingar, ättlingar, vilket innebär att nästan alla skådisar som är med får göra dubbelroller. Det är lite roligt, säger Annika Andersson.

Intrigen i nya berättelsen startar när Åsa-Nisse och Klabbarpar´n träffar brevbäraren Dag-Otto. Då är året 1952, och smålänningarna har uppfunnit en tidsmaskin. Men ett missöde bäddar för en oväntad tripp för Åsa-Nisse och frun Eulalia. Istället för en resa 70 dagar framåt i tiden, blir det hela 70 år framåt - till 2022.

– Åsa-Nisse och Eulalia hamnar på samma plats och känner igen sig, men husen är ommålade och lite annat har också ändrats. När de inser vad som hänt vill de inte tala om att de är från dåtiden, inte avslöja sig. Men tidsmaskin går på mäsk, vilket de flesta hade förr. Ingen människa har det nu, så det kan bli lite problem att ta sig tillbaka, säger Annika Andersson.

– Det jag tycker är kul med manuset överlag är just framtidsdelen med pjäsen. Dåtiden är charmig, mysig och Åsa-Nissig. Men i och med twisten får man en bild av vad som hänt i Sverige och i världen på 70 år och kan göra jämförelser. Vår tekniska utveckling har fullkomligt exploderat, säger Mikael Riesebeck.

Under tjugo år konkurrerande Åsa-Nisse med storheter som Alfred Hitchcock, Ingrid Bergman, Fred Astaire och Ginger Rodgers. Därefter blev det tyst, när original-Nisse John Elfström (1902-1981) pensionerade sin rollkaraktär 1969.

– Jag är uppvuxen med Åsa-Nissefilmerna och serietidningarna. Halva vår publik kommer jämföra oss med filmversionen och halva har ingen relation alls till Åsa-Nisse, förutom att man kanske har hört talas om namnet, säger Mikael och tillägger,

– Det är nästan det läskigaste, att införliva folks förväntningar. Jag hoppas de tycker att det blir okej med vår variant. Det här blir ett två timmars komediäventyr för hela familjen.

Behöver man vara Åsa-Nisse-kunnig för att tycka att er pjäs är rolig?

Annika Andersson svarar snabbt på den frågan.

– Nej, och det väldigt viktigt att poängtera! Vi har skrivit pjäsen så att man ska fatta allting. Det framgår tydligt att Sjöqvisten är en handlare, och så vidare. Man behöver inga förkunskaper för att komma och titta. Vi har en äldre publik men också mycket yngre publik. För många 30-åringar är det här barndomsminnen. Förhoppningen är att hela åldersspannet ska komma hit och titta och ha en rolig kväll, säger Annika Andersson.

Alla Tiders Åsa-Nisse spelas på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg sommaren 2022 och åker därefter på Sverigeturné. Bild: Bo Håkansson, Bilduppdraget.
Alla Tiders Åsa-Nisse spelas på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg sommaren 2022 och åker därefter på Sverigeturné. Bild: Bo Håkansson, Bilduppdraget.Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Om "Alla tiders Åsa-Nisse”:

Manus: Annika Andersson/Pär Nymark

Åsa-Nisse - Mikael Riesebeck

Eulalia - Annika Andersson

Sjöqvisten - Stefan Gerhardsson

Dag-Otto - Jojje Jönsson

Poliskonstapel Klöverhage - Klas Wiljergård

Klabbarparn - Robin Rösehag

Britta Fridh - Jeanette Cappucci

Regi: Pär Nymark

Alla Tiders Åsa-Nisse spelas på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg sommaren 2022 och åker sedan på Sverigeturné. Bild: Bo Håkansson, Bilduppdraget
Alla Tiders Åsa-Nisse spelas på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg sommaren 2022 och åker sedan på Sverigeturné. Bild: Bo Håkansson, BilduppdragetFoto: Bo Håkansson, Bilduppdraget
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.