Annons

Åsa och Lena förälskade sig i rakubränning

Dunöborna Åsa Lindh och Lena Roslund har på senare år skaffat sig ett brinnande intresse för rakubränning – en keramisk tillverkningsmetod som har sitt ursprung i Japan.
– Det är så roligt, säger Åsa Lindh.
Publicerad 26 juni 2021
Lena Roslund och Åsa Lindh.
Lena Roslund och Åsa Lindh.Foto: Privat

I augusti förra året gick Åsa, Lena och tre andra damer en kortare kurs i rakubränning. Det skulle räcka för att Åsa och Lena skulle bli fast i hantverkskonsten.

– Efter det beställde jag en elugn och i december kom rakutunnan, som är driven med gasol. Det här med eld, vatten och jord. Det var ju så spännande, men svårt. Det är en upplevelse och vi har så roligt. Man måste vara koncentrerad och man vet aldrig vad det blir.

Annons

Åsa beskriver proceduren som ett surdegsbak. Först skröjbränner de alstren i elugnen så att leran blir till keramik. Därefter penslar de på egen tillverkad glasyr, som innehåller olika oxider, på keramiken. De hettar de upp sina alster i rakutunnan till 850-1000 grader för att sedan stoppa det rödglödgade alstret i en tunna med sågspån och tidningspapper. När elden börjat komma igång ordentligt och röken bolmar sätter man på ett lock. Den del av alstret som är glaserat får färg, den utan glasyr blir svart.

– Det är så roligt, det är mer än att bara jobba med vanlig keramik. En del blir man inte nöjd med, det spricker och får konstiga färger beroende på luft, rökutveckling och tid. Man blir aldrig fullärd.

Åsa och Lena har skapat flertal konstverk som de är stolta över. I sommar kommer man även att ställa ut sina alster på galleriet My art Kårehamn på Öland.

– Omdömet är helt borta. Vi har hyrt lokalen en vecka och Lena, som är pensionerad inredare, har idéer på hur vi ska sätta upp detta. Det kommer bara vara rakubränt som ställs ut och det kommer att vara till försäljning. Vi får se hur det går, jag har faktiskt redan bokat nästa år också.

Åsa och Lenas alster ställts ut från och med 28 juni till och med 4 juli.

bild 1/2
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons