Annons

Åtal för guldkupp på Öland och väskkupp i Kalmar

Två av de fyra män som har utretts för guldkuppen mot Svenssons Ur Optik Guld i Borgholm åtalades på torsdagen.
Publicerad 3 juni 2021
Krossade montrar och stor oreda inne på Svenssons Ur Optik Guld.Foto: Ur Polisens förundersökning

De två männen greps strax efter smash and grabkuppen på Öland den 22 februari, och har suttit häktade sedan dess.

22-åringen och 20-åringen åtalas för grov stöld samt tillgrepp av fortskaffningsmedel. Den senare åtalspunkten gäller stöld i Oxhagen av den BMW som användes för att köra igenom entrén till Svenssons Ur Optik Guld.

Polisens bild av 22-åringen när han gripits i en taxi på väg in till Kalmar efter guldkuppen i Borgholm, samt hans kumpan 20-åringen fotograferad på polisstationen.Foto: Ur Polisens förundersökning
Annons

Enligt åtalet har de två stulit smycken, guldföremål, klockor och accessoarer till ett värde av minst en halv miljon kronor ur butiken, och sedan lämnat platsen på en moped. Merparten av stöldgodset ska sedan ha lämnats över till väntande gärningsmän.

De två nu åtalade greps under natten i en taxi på väg tillbaka till Kalmar. I taxin hittades tre armbandsur och ett guldhalsband från kuppen till ett värde av runt 45 000 kronor, vilket är det enda stöldgods som hittills återfunnits.

Strax innan inbrottet skedde började en personbil brinna i Norrliden. Bilen ska ha tänts på för att rikta polisens resurser dit, enligt stämningsansökan.

En maskerad man ses slita åt sig exklusiva väskor och sjalar inne i butiken Brand Find. Den maskerade mannen är enligt polis och åklagare den nu åtalade 22-åringen.Foto: Ur Polisens förundersökning

22-åringen erkänner grov stöld medan 20-åringen nekar helt.

22-åringen nekar däremot till att ha genomfört en smash and grab-kupp mot Brand Find i centrala Kalmar, som han också åtalas för. Natten till den 26 oktober stals exklusiva väskor och accessoarer från butiken, till ett värde av minst en halv miljon kronor.

Delar av det stöldgodset återfanns senare i en bil i Skåne tillsammans med en 31-årig man som är häktad i sin frånvaro, för inblandning i bägge kupperna. Ytterligare tre personer misstänks för häleri, varav en man sitter häktad sedan tidigare.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons