GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Diabeteskampen

Åtta i familjen har diabetes – Dittes historik tog henne till styrelsen i lokala föreningen

Ditte Persson har haft diabetes typ 1 i många år, och i hennes familj har åtta personer samma sjukdom. Nu är hon sekreterare i Diabetesföreningen Kalmar-Öland med omnejd som lokalt gör ett viktigt jobb - inte minst för gemenskapen.
Publicerad 20 november 2021 • Uppdaterad 21 november 2021
Ditte Persson
Ditte PerssonFoto: Agnes Aronsson

Snart 65-åriga Ditte Persson har levt med diabetes sedan hon var 30 år, och haft diabetes i sin omgivning längre än så. I Dittes familj är diabetes typ 1 nästan mer regel än undantag.

– Det är inte bevisat att det är ärftligt, men min mamma hade också diabetes och det fick hon när hon var 50 år. Jag har två syskon som är yngre än mig och de har det också. Min dotter som är 40 nu fick diabetes när hon var sju år. Dessutom har jag tre kusiner på min mammas sida som också har det. Vi alla har diabetes typ 1, berättar Ditte Persson.

Det var inte lång tid mellan det att Ditte fick sin diagnos och att dottern fick sin.

– Min dotter fick det strax före mig, och jag har aldrig sett min diabetes som det främsta för mig. Det är hennes välbefinnande som är det viktiga och det var först när hon flyttade hemifrån som jag ägnade mig åt min egen diabetes. Jag har mer tid nu att ta hand om mig själv och det har kommit otroligt mycket mer verktyg än när jag fick diabetes.

Dittes historik har gjort att hon numera är sekreterare i lokala Diabetesföreningen Kalmar-Öland med omnejd, som har funnits sedan 1959. I föreningen inkluderas även Emmaboda, Torsås, Nybro och Söderåkra, och diabetiker i alla åldrar är välkomna som medlemmar. De utan diabetes kan bli stödmedlemmar.

– Nu har vi 377 medlemmar och vi är sex stycken ordinarie i styrelsen och två suppleanter. Vi vill gärna ha fler medlemmar och fler med i styrelsen. Ju fler man är desto mer kan man göra, säger Ditte.

Varför är det viktigt att det finns en lokal diabetesförening enligt dig?

– Om man har ett barn med diabetes eller får det själv är det en bra idé att vara med för att enkelt nå andra diabetiker. Genom att träffas kan man se hur andra tänker och gör och få tips. Gemenskapen är bland det bästa med att vara medlem. Folk är så väldigt vana vid Facebookgrupper men att prata öga mot öga är viktigare. När min dotter Lina fick diabetes fanns det läger som hon åkte på, och hon brukade säga ”det här är enda gången jag är normal mamma, för alla har diabetes. De få som inte har diabetes här är de som är onormala”. Hon kom hem med massa tips på bra recept och annat.

Utöver sekreterarrollen har Ditte även ansvar för att anordna aktiviteter för barn och ungdomar.

– Det har varit väldigt annorlunda sedan covid kom och inte hänt så mycket, men nu drar det igång igen. För någon söndag sedan ordnade vi Upzone på Stensö, som vi bjöd in alla till. Det kom mest lite yngre tonåringar till höghöjdsbanan, och det blev väldigt lyckat. I augusti hade vi samling för alla åldrar med tipspromenad och grill på Skälby. Det verkar som om folk tycker det är roligt att komma och att det finns ett sug efter det, säger Ditte, och fortsätter,

– Varje termin försöker vi även anordna något som har med diabetes att göra för att informera om sjukdomen. Allt kan ju inte vara roligt! Vi måste informera också. Vi har haft medicinska fotterapeuter på plats som berättar vad du ska du tänka på som diabetiker. Vi har även haft en dietist som informerar om hur man ska räkna kolhydrater och titta på den finstilta texten på förpackningen. Det brukar vara många som kommer. Förra hösten hade vi även sydregionskonferens på Ekerum och det var många diabetesföreningar som deltog från hela södra Sverige.

Hur uppmärksammade ni Världsdiabetesdagen i år?

– Varje länsförening eller lokalförening brukar anordna något på diabetesdagen. Vi har haft egen diabetesgala två år i rad innan covid bröt ut, dit vi bjudit in medlemmarna att titta på den riktiga galan på storbild och äta smörgåstårta. Det är en stor grej och vi har inte vågat satsa så stort i år, ifall restriktionerna skulle svänga. I år stod vi på Giraffen och pratade diabetes och om ni undrade varför gamla vattentornet lyste blått den 14:e så var det för att det var Världsdiabetesdagen.

Vad händer hos föreningen framöver?

– Vi ska gå på Kalmar läns museum och bjuda med hela familjen, och så bjuder vi barnen på lunch. Snart har vi även bowling som är för alla och så planerar vi Escape room framöver.

Gamla vattentornet lystes upp i blått på för att uppmärksamma Världsdiabetesdagen den 14 november.
Gamla vattentornet lystes upp i blått på för att uppmärksamma Världsdiabetesdagen den 14 november.Foto: Therese Karlsson
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.