”Auktioner ska vara kul, och vi vill ha kul på jobbet”

En ny auktionskammare har sett dagens ljus i Kalmar, med ett par ansikten som känns igen från branschen sedan tidigare.
Publicerad 30 juli 2021
”Det är nog det största block jag sett”, säger Johan Andersson om ett av många föremål som ska auktioneras ut.
”Det är nog det största block jag sett”, säger Johan Andersson om ett av många föremål som ska auktioneras ut.Foto: Simon Karlsson

Johan Andersson och Ola Fahlén har många års erfarenhet av att sälja antikviteter och gamla prylar och har tillsammans med Bengt Håkansson startat firman Auktionskammaren Sydost.

– Jag är vd och värderingsman, Ola är också värderingsman och Bengt sköter transporten, berättar Johan Andersson när KalmarPosten hälsar på i firmans lokaler i närheten av flygplatsen i Kalmar.

Verksamheten har precis dragit igång och de första auktionerna har nyligen lagts ut på internet. På auktionsydost.se återfinns 100-tals objekt, allt ifrån porslin och smycken till gamla tv-spel och förstärkare.

Johan Andersson omgiven av gamla möbler som söker nya ägare.
Johan Andersson omgiven av gamla möbler som söker nya ägare.Foto: Simon Karlsson

Prylarna säljs mot kommission och kunder kan vara exempelvis personer som ska flytta från villa till lägenhet, och vill sälja delar av bohaget, samt dödsbon.

– Vi tar bara in det som vi tror att vi kan auktionera ut. Sen samarbetar vi med en second hand-butik och en städfirma, så vi gör rent hus. Kunden kan mer eller mindre lämna nyckeln till oss så fixar vi allt, säger Johan.

– Det bygger på förtroende. Om vi får nöjda kunder så ger det ringar på vattnet.

bild 1/3

Firman verkar i Småland, på Öland och i Blekinge.

I dagsläget är det internetauktioner som gäller. Framöver är dock förhoppningen att även kunna åka ut och möta köpare på det traditionella sättet.

– Auktioner ska vara kul, och vi vill ha kul på jobbet! När pandemin är över så vill vi verkligen hålla i klassiska ”bonnauktioner” med klubba. Det är trevligt när folk får komma ut, träffa bekanta och käka korv med bröd.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.