Avdelningar för onkologi och strålbehandling byggs ut

En om- och tillbyggnad för onkologi och strålbehandling vid länssjukhuset i Kalmar ska bidra till bättre cancervård, ökad tillgänglighet till strålbehandling och möjlighet till modern utrustning.
Publicerad 9 september 2021 • Uppdaterad 10 september 2021
Här, i direkt anslutning till dagens entré till Hus 12, ska den nya byggnaden uppföras.
Här, i direkt anslutning till dagens entré till Hus 12, ska den nya byggnaden uppföras.Foto: Simon Karlsson

Bygget möjliggör byte av acceleratorer och en framtida utökning med en tredje accelerator. Byggnaden ska innehålla yta för PET-CT, administrativa lokaler och en behandlingsenhet för onkologisk dagvård, cytostatikabehandling.

Den nya byggnaden, Hus 38, ska placeras i direkt anslutning till den befintliga onkologiverksamheten i hus 12. Byggnaderna får sedan en gemensam entré mot norr. Flera funktioner samlokaliseras inom onkologienheten. Inflyttning beräknas ske i juli 2026.

Investeringen på runt 423 miljoner kronor klubbades igenom av regionstyrelsen på onsdagen. Bygget beräknas kosta runt 400 miljoner, verksamhetsutrustningen cirka 20 miljoner och den konstnärliga utsmyckningen 3 miljoner kronor.

På grund av lokalförändringen kommer sjukhusets rehabiliteringsbassäng tvingas att stängas vid årsskiftet 2022–2023.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.