Annons

Avtal klart: Kommunen säljer KIFAB och Telemarken för 2673 miljoner kronor

Ett avtal som gäller en försäljning av det kommunala fastighetsbolaget KIFAB i Kalmar AB och HB Telemarken har skrivits under.
Publicerad 3 februari 2022
Foto: Agnes Aronsson

Det är Kalmar Kommunbolag AB och Samhällsbolaget i Norden AB (SBB) som har kommit överens om ett aktieöverlåtelseavtal där SBB förvärvar bolagen till ett fastighetsvärde motsvarande 2 673 miljoner kronor.

Bland annat ska försäljningen bygga ett kapital för framtida generationer och skapa bättre förutsättningar för att möta de utmaningar kommunen står inför, exempelvis inom klimat- och hållbarhetsområdet.

Annons

– Vi står inför stora investeringar inom välfärd och infrastruktur, exempelvis nytt reningsverk. För att klara detta och samtidigt ha en stark balansräkning, är denna försäljning viktig. Vi är glada över det stora intresset för KIFAB och välkomnar nu SBB som en stark aktör på Kalmars fastighetsmarknad. Beslut om HB Telemarken, Tallhagsskolan, ska ingå eller ej och majoritetens syn på den långsiktiga kapitalförvaltningen återkommer vi om under den närmaste tiden, säger Johan Persson (S) kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Johan Persson (S) kommunstyrelsens ordförande
Johan Persson (S) kommunstyrelsens ordförandeFoto: Agnes Aronsson

För att affären ska kunna genomföras, med eller utan HB Telemarken, behövs ett godkännande av Kalmars kommunfullmäktige. Det beräknas ske i slutet av februari.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons