Banbrytande stödprogram fick stort stipendium

Ett digitalt stödprogram för sjukskrivna patienter, som är skapat av Region Kalmar län, prisades med ett av Sveriges största stipendium inom digitalisering och e-hälsa – Vitalis-stipendiet.
Publicerad 18 maj 2021
Anna Norrenge, interaktionsdesigner och Anne-Lie Gustafsson, processledare för försäkringsmedicin.
Anna Norrenge, interaktionsdesigner och Anne-Lie Gustafsson, processledare för försäkringsmedicin.Foto: Pressbild

Idén till stödprogrammet, med namnet Sjukskrivningskollen, föddes 2016 av Anne-Lie Gustafsson, processledare för försäkringsmedicin.

– Vården har länge efterfrågat verktyg för att individen ska bli mer delaktig i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Sjukskrivningskollen gör det möjligt skapa en tidig kontakt med patienten, och låta patienten vara delaktig hela vägen tillbaka till arbete och vardag, sa Anne-Lie Gustafsson till Region Kalmar läns hemsida efter nomineringen.

Det banbrytande programmet har redan spridits till sex andra regioner och nu prisas stödprogrammet med Vitalisstipendiet 2021.

– Bara att bli nominerad var otroligt stort. Tänk att vi nu har vunnit. Jag är så glad och stolt över oss som tillsammans har åstadkommit detta. Det har behövts olika kompetenser och erfarenheter för att lyckas. Vår drivkraft har varit att kunna stärka sjukskrivna patienters delaktighet i en aktiv sjukskrivning, säger Anne-Lie Gustafsson, i ett pressmeddelande.

Förutom Anne-Lie Gustafsson som kom på idén till stödprogrammet och är processledare har ytterligare tre personer varit en stor del i att programmet blivit av. Det är Anna Norrenge interaktionsdesigner på regionstab kommunikation och sjuksköterskorna Lill Gunnarsson, Ljungbyholms hälsocentral och Lena Olsson, Stora Trädgårdsgatans hälsocentral.

Vitalisjuryns motivering lyder:

”Lösningen syftar till att förbättra sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen med målet att möjliggöra återgång till arbete, samt underlätta och stödja koordinering och kommunikation mellan patient och hälso- och sjukvården. Potentialen är stor och flera regioner har redan påbörjat arbetet att implementera lösningen. För en innovation som sätter fingret på en högaktuell fråga och ett stort behov, samt bidrar till bättre livskvalitet för en stor grupp ofta förbisedda personer - Vitalis stipendium 2021 går till Anne-Lie Gustafsson i Region Kalmar län, för ehälsoapplikationen Sjukskrivningkollen!”

Stipendiet är på 50 000 kronor och pengarna kommer att användas för att översätta programmet till fler språk och för att få programmet uppläst för personer som inte kan eller orkar läsa själva.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.