Annons

"Bankman” hämtade kontokort hos äldre kvinna – stal 15 000 kronor

Vid lunchtid på tisdagen blev en kvinna i 90-årsåldern, som bor i centrala Kalmar, uppringd av en person som sade sig jobba på banken.
Publicerad 2 februari 2022

– Han sa att det var oegentligheter på hennes konto och kort. Hon blev kopplad till säkerhetsavdelningen som sa att hon måste komma till banken med kortet och att det är bråttom, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen.

Kvinnan säger att hon inte har möjlighet att ta sig till banken. Men känslan av att det är bråttom kan ha fått kvinnan att lurars in i fällan.

Annons

– Bankmannen säger då att de kan hjälpa till genom att hämta kortet hos henne.

För att invagga kvinnan i en falsk säkerhet får hon en fyrsiffrig kod som ”budet” ska uppge. På så sätt kan hon vara säker på att hon ger ifrån sig sitt kort och kod till rätt person.

– En man med munskydd knackar på som uppger koden och hon lämnar ifrån sig ett kuvert med kort och kod. De tar sedan ut 15 000 kronor från kvinnans kort. Det kallas för fysisk wishing när de åker och hämtar korten hos äldre. Återigen, man ska aldrig lämna ifrån sig kort och koder eller göra inloggningar åt en okänd människa. Ingen bank eller institution jobbar på det här sättet.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons