Bar hemmagjort hagelvapen i Kalmar – döms till fängelse

En kille i 20-årsåldern från Kalmar kommun döms till fängelse efter att ha burit ett skarpt hemmagjort hagelvapen, så kallat slam-fire gun, i centrala Kalmar.
Publicerad 16 mars 2023

Det var den 22 januari i år som en polispatrull kontrollerade en man som satt i en taxi vid Coop på Sandåsgatan i Kalmar. Polisen noterade att han hade synliga kanter på sin t-shirt, vilket indikerade på att han bar skyddsväst. Mannen medgav att han bar skyddsväst och han ombads att följa med ut ur taxin.

När polismannen gick iväg en bit för att prata ostört med sina kollegor såg de hur mannen försökte fly, men de kunde efter en kort språngmarsch gripa honom. När de gick tillbaka mot polisbilen tappade mannen ett kortare järnrör ur jackan. Vid visitation hittade man ytterligare ett järnrör och två hagelpatroner i bröstfickan. Det visade sig efter kontroll vara ett så kallat slam-fire gun – ett skarpt hemmagjort hagelvapen.

Mannen uppgav i förhör att han varit orolig den senaste tiden på grund av ett hot som en anhörig fått i brevlådan. Det är därför han bar skyddsväst och vapnet.

Skyddsväst och det hemmagjorda hagelvapnet.
Skyddsväst och det hemmagjorda hagelvapnet.Foto: Ur polisens förundersökning

I brevet hade mannen blivit anvisad till en plats klockan 08.00 den aktuella dagen. Beväpnad begav han sig till platsen, men ingen fanns där. Han tänkte då att brevskrivaren menade 20.00 istället och han hade som avsikt att ta sig till platsen vid den tidpunkten, men han greps av polis innan dess.

Mannen berättar att han hade med sig vapnet för att kunna försvara sig och att han också tänkt att det kunde vara avskräckande om något skulle hända.

Vapnet var funktionsdugligt och utredningen visar att man kan försätta vapnet i skarpt och skjutklart läge mycket snabbt. Mannen var dessutom påverkad av hasch, tramadol och kokain när polisen grep honom.

”Sammantaget gör tingsrätten bedömningen att samtliga omständigheter ger stöd för att vapnet medhavts i en miljö som är sådan att det typiskt sett kan befaras att ett vapen kommer till brottslig användning”, skriver tingsrätten i domen.

Mannen döms för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Påföljden bestäms till två års fängelse.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.