Bärgare vittnar om livsfarligt beteende i trafiken: ”Slå av på farten”

I början av maj inträffar en trafikolycka på E22 i höjd med Kalmar. En bil kör med full fart rakt in i en bärgningsbil som står och skyddar en stillastående bil i väntan på TMA-bil. Det är en allvarlig olycka som fått flera bärgningsstationer att reagera.
Publicerad 25 maj 2023
TMA-bilsförare Amanda, tungbärgare Orlando och bärgare Mikael.
TMA-bilsförare Amanda, tungbärgare Orlando och bärgare Mikael.Foto: Linus Gunnarsson

Orsaken till olyckan är inte helt utredd. Men det är inte den isolerade händelsen på E22 som Orlando och hans branschkollega Mikael på RedGo Kalmar Oskarshamn vill prata om. Det är beteendet i trafiken överlag.

På en rastplats norr om Kalmar står Orlando och Mikael med sina bärgare tillsammans med TMA-bilsföraren Amanda. Bredvid susar trafiken på E22 förbi i full fart.

Bärgningsbilen som blev påkörd på E22.
Bärgningsbilen som blev påkörd på E22.Foto: Privat

– Jag har arbetat som bärgare i över 11 år. Jag har jobbat i Stockholm, Ängelholm och Norrköping. Jag har kört på de flesta stora vägarna – och E22 mellan Västervik och Kalmar är en av de värsta jag har jobbat på. För Assistancekåren är E22 en av de absolut farligaste vägarna. Nu har vi gått ut hårt i vårat stationsområde Oskarshamn - Mönsterås, vi begär i de flesta fallen ett kort totalstopp när vi arbetar på E22. Detta gäller för samtliga fordon, förutom utryckningsfordon som alltid släpps förbi oavsett om de är på utryckning eller ej. Sedan arbetar vi för att kunna släppa igenom bussar men det är inte prio utan om möjlighet finns, säger Orlando.

– Jag har bara kört i två år, jag har kört lastbil tidigare. Jag kör mycket på E4 och där tycker jag att det är något lugnare trafikmässigt än på E22, säger Mikael.

Mikael, bärgare på RedGo.
Mikael, bärgare på RedGo.Foto: Linus Gunnarsson

Orlando berättar hur han upplever att fordonsförarna har blivit alltmer aggressiva i sin körning, och Mikael har under sina två år även han fått uppleva en förändring. Orsaken är inte den viktigaste frågan för Orlando och Mikael, det är snarare hur man ska kunna få mer respektfulla och hjälpsamma förare i trafiken.

– Jag vet inte vad det beror på. Många har inte kört bil under stora delar av pandemin och så ska man ut till arbetsplatsen igen. Det är stress och aggressiv körning. Man räknar på sekunden hur lång tid det tar från dörr till dörr, men man räknar inte med att det kan hända saker. Bilar kan behöva bärgas och det kan vara köer eller så startar inte din bil. Då är de redan sena och då är det en missil som kommer på vägen sen, säger Orlando och fortsätter:

Orlando, tungbärgare och stationsansvarig för Assistancekåren Oskarshamn.
Orlando, tungbärgare och stationsansvarig för Assistancekåren Oskarshamn.Foto: Linus Gunnarsson

– Om man bärgar på en mindre väg i säg Kalmar eller Oskarshamn och stänger av en kortare stund för att ta upp en bil som står i en rondell eller liknande. Då börjar folk köra upp på gångbanor, köra emot färdriktningen eller mitt över rondellen. Det är helt sant, de bryr sig inte! Det har blivit värre – och det blir bara värre.

Mikael nickar instämmande och bekräftar att han har liknande upplevelser.

”Vad är det som garanterar att vi kommer hem idag? Ingenting. Vad är det som gör att jag jobbar vidare med det här? Det är för att jag vill hjälpa människor.”
Orlando.

– Det vi snackar om är alltså ett stopp på 10-15 minuter och de hinner ställa till med saker så in i helsike, säger Mikael.

Vidare berättar Orlando och Mikael att de försöker att hålla vägarna öppna i den mån de kan när de arbetar.

– Jag tror jag pratar för alla bärgare när jag säger att vi arbetar för att se till att fordon ska kunna passera och att inte skapa stopp i onödan. Problemet är att när man väljer att göra så lämnar man dörren öppen för att folk ska hitta på något dumt, säger Orlando.

Orlando berättar om den ena händelsen efter den andra. En återkommande punkt är att många bilister har ungefär samma ursäktande mening: ”Jag såg inte”.

Orlando köper inte förklaringen om att man inte ser en bärgningsbil eller TMA-bil.
Orlando köper inte förklaringen om att man inte ser en bärgningsbil eller TMA-bil.Foto: Linus Gunnarsson

– Man riskerar en annans människas liv med en mycket lam ursäkt. ”Jag såg inte att den stod där”. Jag hör det varje dag. Fast det är sol, blå himmel och fri sikt. Man ska kunna stanna sitt fordon framför varje förutsägbart hinder, plötsliga saker kan hända. Man måste visa särskild hänsyn vid bärgning, olyckor och liknande. Ser man inte den här bärgningsbilen på långt håll – då har man inte ute på vägarna att göra.

En lastbil med släp som kört rakt in i en av Assistancekårens bärgningsbilar i Markaryd.
En lastbil med släp som kört rakt in i en av Assistancekårens bärgningsbilar i Markaryd.Foto: Privat

Båda Orlando och Mikael berättar att de har blivit påkörda under deras yrkesutövning.

– Jag har blivit påkörd av bussar och det ena och det andra. En sådan incident hände i en rondell, säger Mikael.

– Man kan inte spola tillbaka tiden om något händer. Vad är det som garanterar att vi kommer hem idag? Ingenting. Vad är det som gör att jag jobbar vidare med det här? Det är för att jag vill hjälpa människor. Slå av på farten och hjälps åt, då skulle det flyta på bättre i trafiken och färre olyckor skull hända och alla skulle leva bättre, säger Orlando.

Tält bärgning.
Tält bärgning.Foto: Linus Gunnarsson

De beskriver sitt yrke som tidvis livsfarligt och de vill inget hellre än att jobba vidare – fast med en tryggare arbetsmiljö.

– Man blir ju förbannad, men också lite rädd för vad man håller på med egentligen. Jag har blivit en bra mycket mer försiktigare man de här två åren som jag har kört. Men vi måste poängtera att det också är världens bästa yrke, säger Mikael.

– Vi behöver 30 sekunder av alla människors tid på vägarna. Sänk farten, håll ut i sidled och kör sakta förbi hela platsen. Sen kan man köra vidare. Det är de små stegen som behövs, säger Orlando.

Bärgning.
Bärgning.Foto: Linus Gunnarsson
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.