Barn testade att skapa i lera på sportlovet: ”Jätteroligt”

Med hjälp av konstnären Miriam Kronstrand fick Tyra, Disa, Ester och Elias lära sig de bästa tipsen för att skapa något fint i lera.
Publicerad 23 februari 2023
Det var fullt fokus som gällde när barnen knådade sin lera.
Det var fullt fokus som gällde när barnen knådade sin lera.Foto: Hedda Ottestam

Det är inte bara sport som gäller på sportlovet. På Paradisverkstaden i Färjestaden samlades fyra pysselsugna barn för att prova på att forma figurer i lera.

– Det är inte så svårt, det är ju bara att knåda, säger 11-åriga Elias.

Detta håller konstnären Miriam Kronstrand med om, även om hon medger att det finns vissa tekniker för att skulpturen ska bli riktigt bra.

– Man ska använda tummarna, det är egentligen det bästa verktyget. Det är så du får de här fina ytorna, genom att bara dra in leran med tummarna, säger hon och fortsätter:

– Knåda mycket med händerna så kommer du till slut lära känna leran och lära dig hur tunt eller tjockt det ska vara för att det inte ska spricka i ugnen. Jag var perfektionist första året när jag höll på med keramik men sen släppte jag det och då blev det så himla kul. Då inser man att man verkligen kan göra allt. Det behöver inte vara det perfekta som nödvändigtvis är det finaste att kolla på.

Tyra, 9, och Disa, 7, skapade ljusstakar.
Tyra, 9, och Disa, 7, skapade ljusstakar.Foto: Hedda Ottestam

Systrarna Tyra, 9, och Disa, 7, skapade varsin ljusstake efter inspiration från en ljusstake på bordet. Tyra har testat på lera på fritids men för Disa var det första gången hon fick lägga händerna på riktig lera, även om hon knådat en hel del med leklera hemma.

Ester, 9, skapade en kopp.
Ester, 9, skapade en kopp.Foto: Hedda Ottestam

9-åriga Ester satsade på att knåda ihop en kopp i lera.

– Det är jätteroligt, säger hon.

Miriam Kronstrand visar Elias, 11, hur man kan använda en svamp för att jämna ut ytan på leran.
Miriam Kronstrand visar Elias, 11, hur man kan använda en svamp för att jämna ut ytan på leran.Foto: Hedda Ottestam
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.