GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Diabeteskampen

Barndietisten: ”Det kroppen gjort automatiskt måste ni nu göra själva”

När ett barn har fått diagnosen diabetes får barnet tillsammans med familjen träffa en dietist. Eva Lundström Wolke är dietist på barnkliniken vid Region Kalmar Län och berättar hur det brukar se ut.
Publicerad 13 november 2021
Foto: Hedda Ottestam

Det börjar med att barnet efter akut insjuknande läggs in på barnavdelningen.

– Då brukar vi dietister träffar dem vid två till tre tillfällen. Nuförtiden ligger man oftast bara inne i cirka en vecka. När jag började jobba med detta för 25 år sedan så låg de inne i upp till tre veckor, men nu vill man att de ska komma tillbaka till vardagen så fort som möjligt, säger Eva Lundström Wolke.

– Vi försöker alltid utgå ifrån familjens behov. Det brukar se lite olika ut med vilken koll de har på matens innehåll. Det vi sedan brukar göra som dietister är att berätta vilken mat som är bra att äta. Sedan pratar vi också mycket om hur de har det i familjen och hur det ser ut med deras måltidstider och vad de brukar äta.

Tidigare, för kanske 30 år sedan, brukade familjerna få en lista med exakt vad barnet skulle äta till frukost, lunch och middag. Men idag fokuserar man mer på att barnet ska äta bra mat på regelbundna tider, och att hålla koll på mängden kolhydrater.

– Mängden kolhydrater räknar man ut för att veta hur mycket insulin man behöver. De små barnen under tre, fyra år får ganska snabbt en insulinpump medan de äldre barnen får vänta lite tills de får en insulinpump. Den här pumpen är till en stor hjälp för att bedöma hur stor mängd insulin barnet behöver, men man behöver lägga in en stor mängd fakta själv för att den ska vara till hjälp.

Eva berättar om var kolhydraterna finns och att det finns olika sorters kolhydrater. För att både barn och vuxna enkelt ska förstå brukar hon visa bilder på maten. I sin pärm väller det ut bilder på bland annat popcorn, kyckling och en bit pizza.

– En fjärdedels pizza, som den här, är till exempel 30 gram kolhydrater.

– Jag brukar alltid säga så här: Det som kroppen gjort helt automatiskt förut, alltså räknat ut exakt hur mycket insulin som behövs och skickat ut det med hjälp av bukspottkörteln, det behöver ni som familj nu lära er att ta hand om själva.

En fjärdedels pizza är 30 gram kolhydrater.
En fjärdedels pizza är 30 gram kolhydrater.Foto: Mostphotos

Finns det någon app som kan hjälpa till?

– Det finns en app som heter T1D (typ 1 diabetes) som vi brukar rekommendera. Till mindre barn rekommenderar vi Kolhydratskollen, som hjälper till att räkna ut hur många kolhydrater maten innehåller.

Finns det något man inte ska äta som diabetiker?

– Vi är tydliga med att ingenting är förbjudet att äta. Men precis som för alla andra är det bättre med mat som inte är processad, till exempel är det bättre med en frukt än ett glas juice. Det brukar vara svårt att helt ta bort godis, så vi pratar kring att kunna fortsätta äta sitt favoritgodis men i mindre mängd och i samband med måltid.

Är det någon skillnad beroende på i vilken ålder man drabbas?

– Det är svårare ju äldre man är. Om man är tre, fyra år så vet man ju inte så mycket annat. Men får man diabetes när man är tonåring är det svårare. Då har man redan etablerat sina vanor, plus att man helt plötsligt sticker ut på ett sätt man kanske inte är van vid.

Hur blir det när barnen börjar bli tonåringar och alkohol kommer in i bilden?

– Det kan bli livsfarligt. I levern finns ett stort lager socker som kroppen kan ta av, men om man samtidigt dricker alkohol så är levern upptagen av att hantera alkoholen. När man har lågt blodsocker kan man uppfattas som berusad. Då kan det vara svårt för omgivningen att förstå att man egentligen är på väg att få lågt blodsocker. Så det pratar vi mycket om, att ska du dricka alkohol behöver du äta samtidigt. Det är också viktigt att tala om för föräldrarna om man druckit innan man går och lägger sig, även fast man är minderårig. De som är unga och har dött i diabetes har ofta druckit alkohol. Då måste man komma in akut på sjukhuset för att få socker via blodet, annars kan det vara livshotande.

Barn som drabbas av diabetes känner sig ofta annorlunda. I skolan när sprutan ska tas vill många inte göra det framför sina kompisar och det kan kännas jobbigt att ha massor av saker att tänka på som ingen annan behöver bry sig om. Det kan kännas svårt att vara spontan på samma sätt som andra, till exempel att sova över hos kompisar.

– Därför har vi startat en diabetesskola som har träff en gång per år, där vi bjuder in både föräldrar och barn. Barnen får komma från att de är fem till sex år och sedan brukar de komma tillbaka varje år tills de är i tolvårsåldern. Det har stor betydelse för dem att få träffa andra som också har diabetes, och även för föräldrarna att träffa andra diabetesföräldrar. Vi har bland annat en faktadel där läkaren pratar med barnen, och barnen får leka och upptäcka att de andra också har pump. I vuxengruppen pratar vi om frågor kring alkohol, hur man gör när man ska sova över hos en kompis, mat och träning. Det har varit väldigt uppskattat och är något vi kommer fortsätta med.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.