GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bedragare utnyttjar människors rädsla: ”Ändrar fokus efter vad de märker fungerar”

Den senaste tiden har ett stort antal polisanmälningar inkommit där personer utsatts för bedragare som påstått sig vilja hjälpa dem – med att undvika just bedrägerier.
Publicerad 24 november 2022
Jimmy Modin, presstalesperson polisregion Syd.
Jimmy Modin, presstalesperson polisregion Syd.Foto: Polisen/Mostphotos

Bara det senaste dygnet har två äldre kvinnor i Kalmar anmält att de blivit utsatt för den här typen av bedrägeri. En kvinna i 70-årsåldern ska ha blivit uppringd av en man som sa sig komma från hennes mobiloperatör. Han ska ha sagt att han kunde minska hennes kostnader.

– En stund senare blir hon uppringd av en annan man som berättar att den första mannen varit en bedragare och att han skulle hjälpa henne avbryta bedrägeriet. För att göra detta ville han att hon skulle föra över en summa pengar som hon sedan skulle få tillbaka, säger Jimmy Modin, presstalesperson polisregion Syd.

Kvinnan ska ha fört över totalt 50 000 kronor men inte fått några pengar tillbaka.

– Jag tycker mig se att det blir vanligare att utnyttja rädslan för att bli utsatt för bedrägeri för att kunna utföra bedrägeriet, tyvärr. De ändrar hela tiden fokus och tillvägagångssätt efter vad de märker fungerar, säger Jimmy Modin.

En kvinna i 95-årsåldern ska ha blivit utsatt för ett liknande bedrägeri. En man ska ha ringt henne och sagt att han jobbar på en bank och att någon tagit ett lån i hennes namn. Därefter besöker en andra man hennes hemadress och ber att få hennes kort, vilket hon ger till mannen. Efter det har 20 000 kronor dragits från hennes konto.

– Precis som alltid man ska aldrig lämna ut sina uppgifter. Är det så att man misstänker att man blivit utsatt för bedrägeri, eller att någon påstår det, då ska man lägga på luren och kontakta polisen.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.