Annons

Bedrägerierna fortsätter – två äldre lurade på 360 000 kronor

Två äldre personer i Kalmar hamnade i bedragarnas grepp och blev tillsammans av med 360 000 kronor. Polisen uppmanar äldres anhöriga om att påminna om att aldrig logga in eller lämna ut koder på någon okänd persons uppmaning.
– Det handlar om enormt mycket pengar, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen.
Publicerad 30 maj 2022
Montage
MontageFoto: Mostphotos, Polisen

Förra veckan fick polisen in anmälningar om flera stora bedrägerier. Där ska bland annat en kvinna i 80-årsåldern från Färjestaden blivit avlurad 100 000 kronor och jämnårig kvinna från Kalmar lurades på en kvarts miljon kronor. Nu ska ytterligare två personer ha blivit lurade på hundratusentals kronor.

På torsdagen får en man i 85-årsåldern från Kalmar ett samtal från en man som påstår sig ringa från ett inkassoföretag.

Annons

– Han säger att mannen har en obetald faktura på en mobiltelefon, men det har han inte. Bedragaren lyckas få mannen att logga in på olika konton och han blir av med 210 000 kronor, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen.

Dagen efter lyckades bedragare lura till sig ytterligare en större summa från en äldre person. Denna gången en kvinna i 85-årsåldern från Kalmar.

– Även här är det någon som säger sig ringa från ett inkassoföretag och att det finns en obetald faktura på en mobiltelefon. Damen blir av med 150 000 kronor.

Bedrägerierna är en kassako för kriminella och det rör sig om väldigt stora summor som de kommer över.

– Det rings en otroligt mängd samtal till äldre som är mellan 80 och 100 år, då får de en större chans att komma till någon som är lite glömsk. De här bedragarna vet exakt vad de ska trycka på och de återkommer flera gånger. Pratar vi i april månad är brottsvinsten nationellt 40 miljoner kronor. Vi varnar och skickar kort, men mycket ligger på anhöriga att upprepa till sina äldre att man aldrig någonsin ska logga in eller lämna ut koder på någons uppmaning, säger Robert Loeffel.

I länkarna nedan kan ni läsa mer om bedrägerier som skett i närtid.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons