unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Befolkningen i Kalmar län ökar – så ser det ut i kommunerna

Den 22 februari publicerar SCB, Statistiska centralbyrån, färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Det visar sig att befolkningen växer i stora delar av landet, även i Kalmar län.
Foto: Mostphotos

Det bor i nuläget 246 010 personer i Kalmar län. Det är en ökning med 564 personer, motsvarande 0,2 procent, jämfört med 2019.

– Det som gör att folkmängden i Kalmar län ökar jämfört med året före är framför allt inflyttningen. Länet registrerar 8 306 inflyttade, jämfört med 7 498 utflyttade, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

I fem av tolv kommuner i länet minskar befolkningen jämfört med året före. Den största ökningen står Mörbylånga kommun för med 1,6 procent. Högsby kommun minskade mest med 3,2 procent.

Foto: SCB

Landet i stort har ökat med 0,5 procent jämfört med 2019. Vi är nu 10 379 295 invånare i Sverige. I 137 kommuner har befolkningsmängden ökat och i 93 har man minskat. I de övriga kommunerna har förändringarna varit mindre än 0,2 procent.

– Trots att invandringen till Sverige minskade kraftigt jämfört med 2019 var det invandringsöverskottet som främst ökade Sveriges folkmängd. Vi får gå tillbaka till babyboomåret 1992 för att hitta ett år då födelseöverskottet var den drivande faktorn bakom Sveriges folkökning, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.

På längre sikt kan man se en tydlig trend. I 225 av 290 kommuner är befolkningen större än den var för tio år sedan. Geografiskt sett är det i de norra delarna av landet som befolkningen krymper över de senaste tio åren.

– Kalmar län är en av de län som har haft en kännbar befolkningstillväxt under de senaste åren. På tio års sikt har antalet invånare gått upp från 233 536 till 246 010, alltså en ökning med 5,3 procent, säger Linus Garp.

Så utvecklades befolkningen i Kalmar län mellan 2019 och 2020

• Folkmängd 2019 – 245 446
• Födda – 2 501
• Döda – 2 814
• Inflyttade– 8 306
• Utflyttade – 7 498
• Folkmängd 2020 – 246 010 = +564

Läs mer

Misstänkt mordbrand i lägenhet

Emmaboda. Lägenhetsinnehavare gripen misstänkt för brott.
Arkivbild.

Förlust för både Vikings och Kalmar HC

Sport. Tung söndag för de lokala lagen.
.

FBC Kalmarsund vann målrik match – 21 mål totalt

Sport. Kim Nilsson gjorde tre mål.
Kim Nilsson. Arkivbild.

Inbrott i flera källare i Kalmar

Kalmar. En tv som tros komma från ett inbrott hittades senare.
Inbrott i flera källare i Kalmar

Avdelning på förskola stängs efter covidsmitta

Coronavirus. De kan inte längre bemanna med tillräckligt antal personal.
.

Företag utsatt för inbrott i Kalmar

Nyheter. Man gripen i närområdet.
.

Inbrott på golfklubben i Kalmar – person gripen i närområdet

Kalmar. Polisen sökte i området och hittade en misstänkt gärningsman.
Inbrott på golfklubben i Kalmar – person gripen i närområdet

Unga kvinnor i bråk i Kalmar – en misshandlad

Kalmar. Anmälan har upprättats.
Unga kvinnor i bråk i Kalmar – en misshandlad

Handplockat – plock och inspiration från Linda

Feature. ”Att hitta saker på loppis, auktion eller någon köpmarknad för begagnat är lite av det roligaste jag vet”, skriver Linda Pettersson.
Handplockat – plock och inspiration från Linda

Poddpremiär - ”Vi ÄR inte cancer”

Kalmar. Idag har Anna Wahlstam, Kalmar och Victoria Vestman, Algutsrum, premiär för sin gemensamma podd som fått det talande namnet ”Vi ÄR inte cancer”. – Det är viktigt för oss att förmedla, att man är inte sin sjukdom, man är fortfarande människa, säger duon.
Poddpremiär - ”Vi ÄR inte cancer”

Ironman Kalmar ställs in

Kalmar. Nu står det klart att Ironman Kalmar ställs in. Det meddelar tävlingsledningen nu på eftermiddagen via sin Facebook-sida.
Ironman Kalmar ställs in

Regionen utvidgar provtagningar för covid-19

Kalmar. Från nästa vecka kommer personal inom hälso- och sjukvård, kommunal vård och omsorg samt personlig assistans att kunna testas vid misstänkt covid-19.
Regionen utvidgar provtagningar för covid-19