Annons

Begravningsverksamheten prisas – är nu helt fossilfria

Kalmar begravningsverksamhet är sedan den 1 april 2023 helt fossilfria och det uppmärksammades i september under årets branschmässa på Norra kyrkogården. Då fick de nämligen ta emot ett miljödiplom för att deras kyrkogårdar fortfarande håller standaren för en hållbar begravningsverksamhet enligt Svenska kyrkans miljödiplomering.
Publicerad 20 september 2023
Birgitta Linåker, kyrkogårdschef
Birgitta Linåker, kyrkogårdschefFoto: Linus Gunnarsson

– Det kan väl inte annat än kännas jättebra för Kalmarbor och för alla som jobbar här. Det är en toppengrej att vi har blivit fossilfria. Nu har vi en miljö som vi verkligen kan vara i och känna lugn och ro. Att det är en riktig kyrkogårdspark med grön anda och grön oas till 100 procent, säger Birgitta Linåker, chef för begravnings- och serviceverksamheten.

Växjö stift och Svenska kyrkan på nationell nivå genomför vartannat år en miljörevision med miljöspecialister som ser till att verksamheten håller en miljöstandard och utvecklar miljöarbetet. Det var inga konstigheter för Kalmar pastorats begravningsverksamhet som under branschmässan fick ett diplom som också hade ärats med en underskrift av biskopen i Växjö stift.

Annons

– Reaktionerna är positiva från allmänheten och från företagen som vi arbetar med. Man känner att vi är föregångare i Sverige, vi är bland de första som är fossilfria. Vi ligger bland de främre i ledet i det hela. All personal på kyrkogårdarna jobbar frenetiskt med att arbeta på ett hållbart sätt, det är miljötänk hela tiden.

Birgitta tycker att det är viktigt att kunna vara en förebild för resten av kyrkogårdsverksamheterna i Sverige men för resten av samhället.

– Det är så viktigt. Vi har jobbat med miljön sedan 90-talet. Nu håller vi på med energikartläggning och solpaneler för att kunna ta hand om vår egen energi.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons