Annons

Bemanningsläget inom omsorgen inför sommaren under kontroll: ”Mycket positivt”

Ungefär 330 semestervikarier har rekryterats och 125 medarbetare har flyttat sin semester. Bemanningsläget vid äldreomsorgen uppges nu vara under kontroll.
Publicerad 23 juni 2022
Foto: Mostphotos

Bemanningsläget inom äldreomsorgen inför sommaren har varit ett stort huvudbry för Kalmar kommun. I januari hade omsorgsförvaltningen endast fått in ansökningar som motsvarade 60 procent jämfört med året innan. Nu har man dock läget under kontroll och det är tack vare en mängd åtgärder som att:

• Fyra undersköterskor anställdes på 50% som rekryteringsambassadörer och har aktivt arbetat ute på skolor och vid evenemang

Annons

• Pensionärer som återgått i tjänst har erbjudits en högre lön under sommaren

• Riktade marknadsföringsinsatser i sociala media, vid busshållplatser, lokala utskick och på verksamhetens bilar

• Medarbetare har erbjudits att flytta sin semester mot ersättning

• Erbjudande om värvningsbonus på 2 000 kr för att hitta semestervikarie

• Användande av hyrsjuksköterskor via bemanningsföretag

Inför sommaren har ungefär 330 semestervikarier rekryterats för att täcka ordinarie medarbetares semestrar. Dessutom har ungefär 125 medarbetare valt att flytta sin semester mot ersättning. Alla rekryteringsinsatser som genomförts kostar cirka 6 miljoner kronor.

Kalmar kommun betonar att rekryteringsarbetet fortsätter under hela sommaren då nya behov kan uppstå och man har redan startat planeringen för rekryteringsarbetet nästa sommar.

– Bemanningsläget inför sommaren är och har varit ansträngt. I nuläget är det dock under kontroll, vilket känns mycket positivt. Både chefer och medarbetare har ställt upp för verksamheten och gjort ett oerhört aktivt rekryteringsarbete under våren för att vi ska kunna säkra en god vård och omsorg under semestermånaderna. Vi har drygt 1300 medarbetare i omsorgsförvaltningen och det känns bra att de medarbetare som har önskat huvudsemester i sommar har kunnat beviljats det, säger förvaltningschef Mattias Ask, i ett pressmeddelande.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons