GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bensindemonstranter varnas för att samlas fler än åtta

Rörelsen Bensinupproret hotas med vite om för många samlas vid deras planerade demonstrationer på första maj, bland annat i Kalmar. Arrangörerna ställer sig frågande då det handlar om bilkorteger.
Arkivbild.
Arkivbild.
Foto: Gamma-Man/Mostphotos

På facebook uppmanas gruppens medlemmar att delta i demonstrationer i Kalmar, Stockholm, Göteborg, Växjö, Falun och Luleå på första maj.

De berörda länsstyrelserna gick på fredagsmorgonen ut med en varning till föreningen Uppror, som ligger bakom Bensinupproret, om att se till att inte fler än åtta personer samlas vid respektive demonstration. Länsstyrelserna bedömer att föreningen inte frivilligt kommer att se till att så sker, och då väntar ett vite på 20 000 kronor per evenemang.

”Utifrån det som framkommit i ärendet bedömer länsstyrelserna att evenemangen omfattas av lagstiftningen som syftar till att förhindra smittspridning av sjukdomen covid-19”, säger Anna Mäki, chef för rättsenheten på Länsstyrelsen Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Om bötesbeloppet på 20 000 kronor per demonstration menar länsstyrelsen att det ”får bedömas vara både tillräckligt kännbart och proportionerligt i förhållande till överträdelsens art”.

Arrangörerna till demonstrationerna ställer sig frågande till länsstyrelsens beslut, i och med att tanken är att demonstranterna ska färdas i sina bilar.

”Polismyndigheten har gjort en märklig tolkning av Covid-19-lagen och bedömt att Bensinupproret 2.0s bilburna demonstration är en allmän tillställning som inte får ha fler än 8 deltagare. Polismyndigheten räknar alla som deltar, trots att varje deltagare sitter i varsin bil (alltså med färre än 8 deltagare per bil), varpå myndigheten bedömer att vi bryter mot Covid-19-lagen! Covid-19-lagen är en lag som får tillfälligt inskränka i våra grundläggande fri- och rättigheter såsom demonstrationsfrihet, men det ställs höga krav om att föreskrifter enligt den lagen ska vara proportionellt avvägd mot riskerna för smittskydd. När varje deltagare sitter i sina respektive bilar utan kontakt med varandra, finns förstås ingen ökad risk för smittspridning!”, skriver Upprors ordförande Peder Blohm Bokenhielm på facebook.

Blohm Bokenhielm sa under torsdagen till Aftonbladet om de planerade evenemangen:

"Vi kommer att ha gula västar hängande utanför bilarna. Vi kommer att tuta hela vägen, och ha banderoller på var 20:e bil. Då är det tillräckligt mycket avstånd för att inte räknas som allmän sammankomst”.

Läs mer