Annons

BESKEDET: Nu avvecklas provtagningen för allmänheten

På måndagen meddelar Region Kalmar län att man följer Folkhälsomyndighetens ändrade indikation för provtagning och avvecklar den breda provtagningen för allmänheten.
Publicerad 7 februari 2022
Låda med självtester för covid-19.Foto: Agnes Aronsson

På onsdag den 9 februari hävs de flesta restriktioner och rekommendationer kopplade till covid-19. Samma dag blir även sista dagen att hämta ett provtagningskit för covid-19 via de svarta lådorna vid sjukhus och hälsocentraler. Därefter har man möjlighet att lämna in prov för analys senast fredagen den 11 februari.

Även apotek som lämnat ut provtagningskit kommer att upphöra med detta. Dock kan de som redan bokat en tid hämta ut och lämna sitt prov som vanligt.

Annons

– I fortsättningen kommer provtagningen att fokusera på personal och patienter inom hälso- och sjukvården och den kommunala omsorgen. Varje kommun kommer att få tillgång till ett antal provtagningskit i veckan, säger Andreas Delphin, samordnare med ansvar för provtagningsverksamheten, i ett pressmeddelande.

De svarta lådorna kommer fortsatt att stå placerade utanför hälsocentralerna i länet, dock som enda uppgift att ta emot prover från kommunal verksamhet.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons