BESLUT: 32 lodjur får skjutas i länet

Nu har länsstyrelsen fattat beslut om licensjakt på lodjur i Kalmar län under 2023. Under mars månad nästa år får totalt 32 lodjur skjutas.
Publicerad 15 december 2022
Lodjur.
Lodjur.Foto: Mostphotos

Beslutet om licensjakt på lodjur har fattats för att reglera stammen. Enligt länsstyrelsen är stammen större än förvaltningsmålet, som är 4-8 familjegrupper som består av honor med unge/ungar. Målet är beslutat av Kalmar läns viltförvaltningsdelegation.

— I år ökar tilldelningen jämfört mot föregående år. Det beror på att vi fortsatt ser en ökning av lodjuren i Kalmar län och i södra Sverige, säger stf. avdelningschef Fredrik Ustrup, i ett pressmeddelande.

I Kalmar län finns 17,5 familjegrupper, vilket motsvarar cirka 96 lodjur. Det visar det senaste inventeringsresultatet.

– Licensjakten är en del av rovdjursförvaltningen, och genomförs i begränsad omfattning och under strängt kontrollerade former. Jakten tillåter lodjursstammen i södra rovdjursförvaltningsområdet såväl som i Kalmar län att med fortsatt god marginal förbli en livskraftig population med gynnsam bevarandestatus i artens naturliga utbredningsområde, säger stf. avdelningschef Fredrik Ustrup.

Avskjutningen begränsas till maximalt 16 lodjur i norra jaktområdet och 16 i södra. Om fem produktiva hondjur över 14 kilo fälls inom ett jaktområde avslutas jakten i det området. Lodjursjakten startar 1 mars och varar som längst månaden ut.

Enligt en nationell populationsberäkning finns cirka 1443 lodjur i landet.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.